15. oktober je svetovni dan umivanja rok - to je najbolj dostopen način preventive pred kapljičnimi in črevesnimi okužbami. Stroka priporoča, da za učinkovito umivanje rok le-te milimo vsaj 20 sekund. Podatki kažejo, da je le 5 odstotkov takih, ki upošteva priporočila za pravilno umivanje rok. Sogovornica je epidemiologinja Irena Veninšek Perpar iz NIJZ.

15. oktober je svetovni dan umivanja rok – to je najbolj dostopen način preventive pred kapljičnimi in črevesnimi okužbami

Čiste roke so dobra in dostopna preventiva za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Z umivanjem odstranimo vidno umazanijo, pa tudi mikroorganizme oz. klice, ki jih nevidno nosimo na roki. Epidemiologinja Irena Veninšek Perpar iz NIJZ:

»Pred umivanjem odstranimo nakit, pod tekočo vodo roke najprej zmočimo, jih namilimo, milimo vsaj 20 sekund, speremo in dobro osušimo. Najbolje kar s papirnato brisačo.«

Pri umivanju večkrat pozabimo na določene dele rok, kot so hrbtišče dlani, med prsti obeh rok, palci, zapestje ter konice prstov in pod nohti, kjer je tudi največ bakterij.

Ana Skrt