Studio ob 17.00

(Ne)varna hrana – smo res lahke tarče mesarskih goljufov?

Iščemo razloge za vedno nove mesne afere

2019-11-04 mleto meso -foto reuters
Minced horsemeat is seen at a horse butchery in Dortmund February 14, 2013. Horsemeat is traditionally prized by many consumers in EU countries. The European Commission has proposed increased DNA testing of meat products to assess the scale of a scand
foto: Reuters

Tretjino kupcev mesa in mesnih izdelkov zanima samo nizka cena. Tako se na našem trgu in krožnikih znajde še marsikaj drugega kot opevani domači izdelki visoke kakovosti. To prikrito resnico razkrijejo šele mesne afere. Zelo pogost je umik ali odpoklic mesnih izdelkov šele potem, ko kupci že pojedo večino domnevno spornih izdelkov. V oddaji Jernejka Drolec z agrarnim ekonomistom Alešem Kuharjem in gosti v studiu išče odgovore, kje je izigravanja predpisov najpogostejše, kako učinkovit je nadzor in obveščanje javnosti o tveganih živilih na trgu in kakšna je odgovornost nosilcev dejavnosti.

Gostje:
Janez Posedi, direktor Uprave z varno hrano, veterino in varstvo rastlin;
Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije in
Tomo Lečnik, predsednik odbora mesarjev pri Obrtno podjetniški zbornici.