Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

Po besedah podjetnika iz Kopenhagna Andreja Krumeta se je število Slovencev na Danskem v zadnjih dvajsetih leti podeseterilo

Gost oddaje je prek radijskih valov slovenist in komparativist , doktor jezikoslovja in fonologije  Peter  Jurgec,  ki je že šest let profesor na univerzi v Torontu. Vendar pa ga je v tujino znanstveno raziskovalna pot odpeljala že leta 2006, ko se je po opravljenem doktoratu v Ljubljani , podal še na doktorski študij fonologije na Norveško. Pogovarjali smo se  tudi z Andrejem Krumetom, ki že tri desetletja živi na Danskem , ukvarja pa se s turizmom. Na Danskem je ustanovil uspešno turistično podjetje, septembra letos  so že četrto leto zapored prejeli dansko Gazelo. Obiskali pa smo tudi likovno razstavo slovenskega umetnika s Švedske Jožeta Stražarja, ki so jo odprli v Ljubljani. Slikar in kipar Jože Stražar  živi in ustvarja na Švedskem že več kot pol stoletja, razstavljal je že v številnih državah sveta, tudi v Sloveniji. Vendar pa, kot pravi, je razstavljati v domovini  vedno posebno doživetje.

 

Prvi