Med priimki v Sloveniji je priimek Mirt  na 848. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se je 1. januarja 2019 s priimkom Mirt podpisovalo 397 oseb. Ti so bili po regijah razporejeni takole: v posavski 255, v podravski 32, v osrednjeslovenski in gorenjski po 27, v savinjski 20, v jugovzhodni Sloveniji 16, v zasavski 8, v koroški, goriški in obalno-kraški manj kot po 5.

Mírta je ‘zimzelen sredozemski grm s suličastimi listi in dišečimi belimi cvetovi’

Med priimki v Sloveniji je priimek Mirt  na 848. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se je 1. 1. 2019 s priimkom Mirt podpisovalo 397 oseb. Ti so bili po regijah razporejeni takole: v posavski 255, v podravski 32, v osrednjeslovenski in gorenjski po 27, v savinjski 20, v jugovzhodni Sloveniji 16, v zasavski 8, v koroški, goriški in obalno‑kraški manj kot po 5.

V priimkovnem procesu je ta priimek nastal iz rojstnega imena Mirt. Izvor tega poimenovanja povezujemo z rastlinskim imenom mírta ‘zimzelen sredozemski grm s suličastimi listi in dišečimi belimi cvetovi’. V latinščini se ta rastlina imenuje myrtus in izhaja iz grščine. Je simbol ljubezni, ker je bila v antiki posvečena boginji Veneri.

V začetku leta je bilo pri nas 27 žensk z imenom Mirta. Eden od zgolj 17 moških z imenom Mirt pri nas pa je doc. dr. Mirt Komel s Katedre za kulturologijo na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, sicer filozof, pisatelj in prevajalec.

Nataša Rašl