Rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič pojasnjuje zaslužke visokošolskih učiteljev na trgu.

Rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič pojasnjuje zaslužke visokošolskih učiteljev na trgu

Na Univerzi v Mariboru še vedno pripravljajo revizijsko poročilo, ki bo potrdilo ali zavrnilo domnevo, da je univerza sporno izplačala 50 milijonov evrov visokošolskim učiteljem v letih 2010 – 2016. Pravnomočna sodba pravi, da je nekaj fakultet Univerze v Ljubljani nezakonito izplačevalo dodatek za stalno pripravljenost zaposlenim, sočasno pa v javnosti odmevajo visoki zaslužki profesorjev iz tržne dejavnosti.

Univerza se financira iz treh virov: iz državnega proračuna, iz znanstveno – raziskovalne dejavnosti in iz tržne dejavnosti. 200 visokošolskih učiteljev Univerze v Ljubljani je v treh letih iz naslova tržne dejavnosti zaslužilo skoraj 12 milijonov preko avtorske pogodbe, zato ker so na univerzo pripeljali projekte iz gospodarstva, pojasnjuje rektor Univerze v Ljubljani dr. Igor Papič.

»To so najbolj delovni ljudje na univerzi, in zdaj so na seznamih. Tisti, ki pa delajo v zasebnem sektorju, za te pa sploh nimamo podatkov o njihovih zaslužkih.«

Rektor zavrača očitek, da profesorji dobivajo na svoje osebne račune izjemno visoke dohodke preko avtorske pogodbe iz tržne dejavnosti. Gre za dvakratnike njihovih osnovnih plač.

»To niso šokantni zneski, ko vemo, da nekateri delajo cele dneve, čez vikende in na dopustu.«

Rektor Papič kot profesor na fakulteti za elektrotehniko razkriva njen zaslužek iz tržne dejavnosti lani.

»Fakulteta je na trgu pridobila 3 milijone evrov. Skoraj polovica zneska je ostala fakulteti, nekaj ljudi, raziskovalcev, dobiva plačo iz tega zaslužka, petina od 3. milijonov pa je šla za avtorske honorarje profesorjev, ki so pridobili projekte na trgu,« Univerza v Ljubljani ima natančna pravila za delitev prihodka iz tržne dejavnosti poudarja rektor Papič. Ta opozarja še na en paradoks: »Danes smo deležni očitkov o visokih zaslužkih profesorjev na trgu, jutri nam bodo isti ljudje očitali, da univerza premalo sodeluje z gospodarstvom.«

Univerza v Ljubljani je objavila na spletni strani letne anonimizirane bruto plače zaposlenih, letne bruto dodatke k plačam, bruto zneske avtorskih honorarjev in bruto zneske podjemnih pogodb za leta 2016, 2017 in 2018.

Nataša Lang