Jutranji pogovor s posebnim poročevalcem iz Londona Adrijanom Bakičem.

Z Adrijanom Bakičem o odzivih na najnovejše dogajanje v povezavi z brexitom na Otoku

“Bo ali ne bo, to je brez dvoma vprašanje, ki si ga zastavljamo vsi v Evropi,” pravi naš posebni dopisnik v Londonu Adrijan Bakič.

“Najprej smo dve leti govorili o 29. marcu, pa potem o 12. aprilu, zdaj o 31. oktobru – verjetno ste vsi slišali o brexitu na noč čarovnic. A britanska in evropska politika bosta, kot kaže, še enkrat začarali preložitev. Ni še povsem gotovo, to moram povedati, v tem trenutku, ko se pogovarjava, uradno še vedno za datum brexita velja četrtek. Zakaj? Dokler ne bo EU odobrila preložitve in se bo z njo strinjala tudi britanska politika, se ni še nič spremenilo. Skratka, z brexitom ni nikoli dolgčas, to je treba priznati. In jutranje novice ali pričakovanja se lahko do večera že obrnejo na glavo.”

Na Otoku nihče ne dvomi o tem, da se bo zgodila preložitev izstopa. Več kot tri leta je že od referenduma in skoraj eno leto te agonije potrjevana ločitvenega dogovora v britanskem parlamentu.

“Čeprav bi verjetno lahko brexit bil neki nov začetek za državo, lahko spodbudi tudi večji družbeni in politični angažma prebivalcev, več vključenosti, dejavno oblikuje prihodnost, je zdaj že treba priznati, da na splošno med ljudmi vlada naveličanost. Čeprav smo lahko spremljali velike demonstracije, več sto tisoč ljudi na ulicah in pa protestnike za brexit in proti njemu pred parlamentarnim poslopjem vsak dan, pa si po večini ljudje želijo, da bi se vse skupaj čim prej razpletlo.”

Pogovori o vremenu, nogometu in kraljevi družini so v Veliki Britaniji brez dvoma stalnica, zadnje dni pa je v ospredju tragična zgodba o najdbi 39 trupel v tovornjaku v Essexu jugovzhodno od Londona.

“Je pa ta zadeva že sprožila tudi nov pomislek pri prvi temi, torej brexitu. Vprašanje je, kako učinkovito se bo Združeno kraljestvo lahko skupaj z evropskimi uradniki na drugi strani rokavskega preliva v prihodnje borilo proti nezakonitim migracijam, trgovini z ljudmi po brexitu. Z izstopom denimo še ni povsem jasno, kakšno bo sodelovanje z Europolom, koliko podatkov bo dostopnih Britancem, kako bo denimo z izmenjavo obveščevalnih podatkov.”

Andreja Gradišar, Adrijan Bakič