Pri nas raste deset vrst hrastov. Trije so najpogostejši, in sicer cer, dob in graden. Hrast kot rastlina je v splošnem znan predvsem po lubju, njegovi plodovi – želodi s kapico – pa so užitni. Kot je povedal Dario Cortese, poznavalec divje hrane, imajo le eno slabšo lastnost: trpek oziroma grenko kisel okus. Če bi radi vendarle po vzoru naših prednikov želod uporabili tudi v kuhinji, se moramo najprej znebiti tega.

Želod je manj znan jesenski plod

Pri nas raste deset vrst hrastov. Trije so najpogostejši, in sicer cer, dob in graden. Hrast kot rastlina je v splošnem znan predvsem po lubju, njegovi plodovi – želodi s kapico – pa so užitni. Kot je povedal Dario Cortese, poznavalec divje hrane, imajo le eno slabšo lastnost: trpek oziroma grenko kisel okus. Če bi radi vendarle po vzoru naših prednikov želod uporabili tudi v kuhinji, se moramo najprej znebiti tega.

“Ko ga naberemo, ga olupimo, narežemo na koščke in ga prekuhamo v več vodah.”

Posušene koščke želoda lahko zmeljemo za moko ali prepražimo za kavo.

“Že to je veliko, da si sodobni človek vzame nekaj časa in gre ven v naravo, vsaj na sprehod, kaj šele kaj nabrat. Pri želodu je to šele začetek, potem se glavno delo začne.”

Nataša Rašl