Razkošje v glavi

Peter Gedei

"Jame te preprosto navdušijo, ko prvič stopiš vanje," pravi Peter Gedei, eden najboljših jamski fotografov, ne samo pri nas ampak tudi v tujini.

Mt. Marcou, 2008 2.4.
Peter Gedei, 2008.
foto: Peter Gedei.

Peter Gedei je bil rojen v Ljubljani, kjer živi še danes. Svojo pot jamskega fotografa je začel kmalu po vključitvi v ljubljanski jamarski klub Železničar leta 1987. Sicer pa ga je za jamarstvo navdušil njegov brat in skupaj sta kot prvo obiskala jamo Mačkovica v bližini Laz na robu Planinskega polja. Potem ko je nekaj let nabiral izkušnje predvsem kot raziskovalec podzemlja, se je v začetku devetdesetih začel vse bolj posvečati jamski fotografiji. Z leti je izpopolnjeval tehniko osvetljevanja in svoj ustvarjalni pristop in bil za svoje delo večkrat nagrajen z najvišjimi priznanji domačih in mednarodnih natečajev. Na prvem natečaju Poslikajmo Slovenijo leta 2009 je njegova fotografija Kačne jame med 8500 prispelimi deli osvojila prvo mesto. Uveljavil se je kot eden najboljših svetovno znanih jamskih fotografov, ki se loteva tudi najbolj zahtevnih projektov. Fotografije redno objavlja v domačih in tujih tiskanih medijih, predstavlja zgodbe o obiskanih jamah, zadnja leta je dejaven tudi na družbenih omrežjih. Peter Gedei je gost v oddaji Razkošje v glavi.

Jame za izkušene jamarke, jamarje

 

Jama Kraško zlato, 2017.

foto: Peter Gedei.

Med odkritimi jamami, ki bi dosegle tok reke Reke, se je pred dobrim letom dni skorajda znašla tudi jama z imenom Kraško zlato. Jama je precej blatna, le zadnja brezna so lepo sprana in okrašena z majhnimi zaplatami sige.

Jama Kanjeduce, 2017.

foto: Peter Gedei.

Že več kot 120 let se raziskovalci trudijo odkriti podzemni tok reke Reke. Odkrita je v maloštevilnih jamah, praviloma pa so vse globoke okoli 320 metrov. Na dnu raziskovalce čaka nagrada v obliki velikanskega vodnega rova, ki je v deževnem času zalit do stropa.

Markov spodmol, 2015.

foto: Peter Gedei.

Ena zanimivejših jam v Sloveniji je vodna jama Markov spodmol, ki se nahaja blizu Postojne. Jama je kratka a izredno zanimiva zaradi ogromnih faset in barvnih kontrastov.

Ivančičeva jama, 2016.

foto: Peter Gedei.

Pod Kredarico se nahaja vhod v eno izmed najvišje ležečih jam pri nas poimenovano po meterologu Ivačiču. V jami si lahko ogledamo čudovite plasti ledu.

Jama na Stojni, 2011.

foto: Peter Gedei.

Ena večjih ledenih jam v Sloveniji je prav gotovo Ledena jama na Stojni pri Kočevju. Na žalost se led pospešeno tali in se vhodna dvorana temu primerno izredno hitro spreminja.

 

Golokratna jama, 2012.

foto: Peter Gedei.

Golokratna jama je značilna jama za področje okoli Sežane, bogato okrašena z najrazličnejšimi kapniki in velikimi prostori. Jama je bila dolgo časa znana le po velikem vhodnem breznu, kasneje pa so odkrili prehod v izredno lepe dele, ki so ohranjeni še danes.

Vranja jama, 2014.

foto: Peter Gedei.

Vranjo jamo občasno poplavljajo visoke vode Planinskega polja in takrat se vhodna dvorana spremeni v veliko jezero.

 

Turistične jame

 

Dimnice, 2018.

foto: Peter Gediei.

Turistična jama Dimnice nima velikega obiska, a bi si ga zaradi raznovrstnosti zagotovo zaslužila več. Najznamenitejša sta dva velika stebra v Vhodni dvorani in velika zavesa v Kapniškem rovu.

Križna jama, 2017.

foto: Peter Gedei.

Križna jama velja za eno najlepših vodnih jam v Evropi in navdušuje s svojo čudovito barvo vode.

Škocjanske jame, 2016.

foto: Peter Gedei.

Na koncu Škocjanskih jam, kjer reka Reka izginja v sifonu, se nahaja majhna dvorana, ki je kljub stalnemu poplavljanju lepo zasigana.

Postojnska jama, 2019.

foto: Peter Gedei.

Največja turistična jama Postojnska jama je najbolj znana po vožnji z vlakom. Običajna turistična pot pa seveda niso edini jamski rovi, kar precej jih je za turistični ogled zaprtih. Eden najlepših je Pisani rov.

Jame na tujem

Peter Gedei v jami Konasnica, 2013.

foto: Nebojša Matijević.

 

Grotta Impossibile, 2012.

foto: Peter Gedei.

Med kopanjem tunela za tržaško obvoznico so delavci naleteli na jamo, ki so jo kasneje jamarji raziskali prek dolžine poltretjega kilometra.

Grotta Noe, 2010.

foto: Peter Gedei.

Slikovit vhod in vhodni rov jame Gotta Noe (Pečina v Rubijah) blizu slovensko italijanske meje pri kraju Križ.

Gualtiero Savi, 2014.

foto: Peter Gedei.

Ena izmed lepših jam blizu slovensko italijanske meje je jama Gualtiero Savi v steni doline reke Glinščice.

 

Carlsbad, USA, ZDA, 2018.

foto: Peter Gedei.

Zadnje mednarodno srečanje jamskih fotografov se je odvijalo v jamah v okolici pogorja Guadalupe. Na sliki je rov Left Hand Tunnel v jami Carlsbad Caverns.

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih