Letos so podelili dve Nobelovi nagradi za literaturo, in sicer za leto 2018 - to je prejela poljska pisateljica Olga Tokarczuk - in za leto 2019, ki je šla v roke avstrijskemu pisatelju Petru Handkeju. Spomnimo, lani se je Švedska akademija odločila za preložitev nagrade zaradi spolnega škandala in domnevne kršitve pravil o navzkrižju interesov. Akademija je sicer lani dala vedeti, da bodo v bodoče nagrajevali več avtoric - od 115 nagrajencev je med njimi zgolj 15 žensk - in več pozornosti namenjali tisti literaturi, ki prihaja iz neevropskega dela sveta. Obljubo so torej izpolnili polovično. A vprašanje, ki si ga tu moramo zastaviti, je, ali sta Tokarczukova in Handke dobra pisca? Da, o tem ni dvoma.

Švedi nagradili pisateljska opusa Poljakinje Olge Tokarczuk in Avstrijca Petra Handkeja

Letos so podelili dve Nobelovi nagradi za literaturo, in sicer za leto 2018 – to je prejela poljska pisateljica Olga Tokarczuk – in za leto 2019, ki je šla v roke avstrijskemu pisatelju Petru Handkeju. Spomnimo, lani se je Švedska akademija odločila za preložitev nagrade zaradi spolnega škandala in domnevne kršitve pravil o navzkrižju interesov.

Akademija je sicer lani dala vedeti, da bodo v bodoče nagrajevali več avtoric – od 116 nagrajencev je med njimi zgolj 15 žensk – in več pozornosti namenjali tisti literaturi, ki prihaja iz neevropskega dela sveta. Obljubo so torej izpolnili polovično. A vprašanje, ki si ga tu moramo zastaviti, je, ali sta Tokarczukova in Handke dobra pisca? – Da, o tem ni dvoma.

Sta pa oba Nobelova lavreata tudi povezavana s Slovenijo: prejela sta namreč mednarodno literarno nagrado vilenica, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, po Handkejevih žilah pa se pretaka tudi slovenska kri, saj je njegova mati Slovenka.

Goran Dekleva