Nobelovo nagrado za ekonomijo za leto 2019 bodo prejeli Abhijit Banerjee, Esther Duflo in Michael Kremer. Trojica si je nagrado prislužila za eksperimentalni in učinkoviti pristop v boju proti globalni revščini. Več v pogovoru Urške Jereb z dr Majo Bučar s Fakultete za družbene vede

Eksperimentalni pristop zoper revščino - recept za letošnjo Nobelovo nagrado za ekonomijo

Nobelovo nagrado za ekonomijo za leto 2019 bodo prejeli Abhijit Banerjee, Esther Duflo in Michael Kremer. Trojica si je nagrado prislužila za eksperimentalni in učinkoviti pristop v boju proti globalni revščini. Učenka treh letošnjih nagrajencev za ekonomijo sociologinja dr Valerija Korošec pravi, da so si nagrado zaslužili zaradi eksperimentalnega pristopa do reševanja ekonomskih problemov:

“Ta pristop je možno predstavljati v obliki diagramov, številk. Želijo, da se o revščini ne govori več v smislu moralne dobrote ali slabosti, ampak da se življenja posameznikov analizirajo ob pomoči številk.”

Njihovo delo se je že dokazalo kot učinkovito v praksi, hkrati pa ima ogromen potencial za nadaljne izboljševanje kakovosti življenja najrevnejših po vsem svetu v prihodnje. Še posebej na področju izobraževanja, ocenjuje dr Maja Bučar iz Fakultete za družbene vede:

“Mislim, da je dostop do kakovostnega zobraževanja prva stopinja, da se posameznik lahko izkoplje iz revščine.”

Ob 50 ti obletnici podeljevanja nagrade za ekonomijo je to sicer šele drugič prejela tudi ženska nagrajenka, kot prva jo je pred desetimi leti prejela Elinor Ostrom za analizo ekonomskega upravljanja.

Urška Jereb