Še pred nekaj leti – posebej v času krize – mnogi delodajalci prispevkov niso plačali. Spomnimo na agonijo delavcev Nafte Petrochema, pa na Steklarsko Novo. Je zdaj med njimi tudi Adria Airways? Plačilo prispevkov je vezano na izplačilo plače. Plačo morajo delodajalci pri nas izplačati do 18-ega v mesecu, še isti dan morajo biti obračunani tudi prispevki, v petih dneh – torej najkasneje do 23-ega v mesecu pa morajo biti prispevki tudi plačani. Na finančni upravi pojasnjujejo, da v primeru ko so bile plače izplačane, pa zavezanec ni predložil REK obrazca, uprava začne s postopkom odmere davkov in prispevkov po uradni dolžnosti in izreče sankcijo. Če prispevki niso plačani davčni organ začne s postopkom davčne izvršbe.

Skupaj s plačo je delodajalec obvezan, da delavcu izplača tudi prispevke za socialno varnost

Še pred nekaj leti – posebej v času krize – mnogi delodajalci prispevkov niso plačali. Spomnimo na agonijo delavcev Nafte Petrochema, pa na Steklarsko Novo. Je zdaj med njimi tudi Adria Airways?

Plačilo prispevkov je vezano na izplačilo plače. Plačo morajo delodajalci pri nas izplačati do 18-ega v mesecu, še isti dan morajo biti obračunani tudi prispevki, v petih dneh – torej najkasneje do 23-ega v mesecu pa morajo biti prispevki tudi plačani.
Na finančni upravi pojasnjujejo, da v primeru ko so bile plače izplačane, pa zavezanec ni predložil REK obrazca, uprava začne s postopkom odmere davkov in prispevkov po uradni dolžnosti in izreče sankcijo. Če prispevki niso plačani davčni organ začne s postopkom davčne izvršbe.
Poleg FURSA pa za nadzor nad plačilo prispevkov za pokojninsko zavarovanje pa skrbi tudi ZPIZ. Zavod od prvega januarja 2018 pisno delavce obvešča o tem, da delodajalec ni obračunal prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje; delodajalce pa pozove naj izplačajo obveznosti. Vodja območne enote ZPIZa v Ljubljani Mojca Uhan

Delodajalci in delavci so obveščeni hkrati. Obvestila pošiljamo s trimesečnim zamikom, podatke dobimo s FURS-a, jih pregledamo, časovni zamik potrebujemo tudi zaradi tega, ker so plače nekje izplačane nekoliko kasneje. Pravno varstvo delavca je zagotovljeno s tem, da se obdobje za katerega je prejel obvestilo všteva v pokojninsko dobo, nima pa za to obdobje določene pokojninske osnove, ker plača ni bila izplačana.

Na ZPIZ-u ugotavljajo, da se število kršitev zmanjšuje, poleg tega pravijo, da po obvestilu polovica neplačnikov prispevke poravna. S FURSa sporočajo, da se je v zadnjih 5 letih dolg iz naslova prispevkov za socialno varnost zmanjšal za 121 mio EUR – kar predstavlja 27 odstotkov. Seveda se kršitve še vedno pojavljajo. Goran Lukič iz Delavske svetovalnice sistem kršitev pojasni na primeru:

Delodajalec ni plačeval prispevkov, nekaj časa ni oddajal obračunov, nekaj časa je oddajal obračune ni pa plačeval prispevkov. Naša članica je vložila kazensko ovadbo, tožilstvo je ugotovilo, da ni znakov za nadaljevanje pregona, saj je šlo podjetje v stečaj.

Delavci lahko tudi sami zelo enostavno preverijo ali so jim delodajalci plačali prispevke. To lahko storijo tako, da si na pametni telefon naložijo aplikacijo finančne uprave. Lahko pa izpolnijo obrazec, ga pošljejo ali odnesejo na izpostavo in FURS jih bo pisno obvestil.

So bili prispevki za socialno varnost delavcem Adrie-Airways plačani? Kdaj bo torej jasno ali so bili prispevki na Adrii plačani? Na to vprašanje – zaradi davčne tajnosti – finančna uprava ne more odgovoriti. Sindikati menijo, da so delavci brez prispevkov ostali za del avgusta in za september. S stečajnim upraviteljem je sindikat dogovorjen, da bo do začetka novembra pripravil izračune za prijavo delavskih terjatev – in takrat bo jasno ali so bili prispevki plačani ali ne.

Urška Valjavec