Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Maks Obersnel, France Klopčič, Lajči Pandur

Danes je državni praznik, Dan suverenosti, spomin na enega  ključnih dogodkov v procesu osamosvajanja Slovenija. V noči na 26. oktober leta 1991

je namreč  slovenske ozemeljske vode zapustil še zadnji trajekt z vojaki Jugoslovanske armade. Tako se je tudi formalno končala slovenska osamosvojitvena vojna. Naša država je prevzela nadzor nad vsem svojim ozemljem in tako je bil izpolnjen   najpomembnejši pogoj za mednarodno priznanje samostojne in neodvisne Republike Slovenije.

—–

Gospodarstvenik  MAKS  OBERSNEL  je leta 1909 diplomiral na pravni fakulteti na Dunaju. Sprva se je ukvarjal z zavarovalništvom in leta 1913 ustanovil Splošno posojilnico v Trstu, bil pa je tudi prvi predsednik takrat ustanovljenega tržaškega  Slovenskega akademskega društva Balkan. Pozneje je bil državni nadzornik Thurnovih jeklarn na Ravnah na Koroškem, od leta 1922 pa generalni tajnik železarne Kranjske industrijske družbe na Jesenicah; tam si je prizadeval tudi za zgraditev bolnišnice. Med drugo svetovno vojno je bil izgnan v Srbijo, po vojni pa je vodil Tržaško zavarovalnico v Piranu. Objavil je študijo o razvoju Kranjske industrijske družbe in spomine na soško fronto. Gospodarstvenik Maks Obersnel se je rodil na današnji dan leta 1883 v Trstu.

—–

Na današnji dan leta 1903 se je v L Hopitalu v Franciji rodil zgodovinar in publicist FRANCE KLOPČIČ. Šestleten se je s starši vrnil iz Francije v Zagorje ob Savi. Med študijem v Ljubljani se je pridružil komunističnemu gibanju ter se preživljal s publicistiko. Leta 1924 je vodil proletarske akcijske čete, ki so se v Trbovljah spopadle z nekaj sto pripadniki fašistično usmerjene nacionalistične organizacije Orjuna. Zaradi komunističnega delovanja je bil dvakrat zaprt. Aprila leta 1930 je ilegalno odšel v Sovjetsko zvezo, v domovini pa je bil v odsotnosti obsojen na 18 let stroge ječe. Tudi v Moskvi je bil aretiran in obtožen protirevolucionarne dejavnosti. Po dveletni zaporni kazni in dolgih letih v taborišču se je vrnil v domovino. Zgodovinar in publicist France Klopčič je v povojnih letih objavil več kot 170 člankov in razprav ter se uveljavil kot zgodovinar delavskega gibanja in pisec polemičnih razprav o teoriji zgodovine in sodobne družbene problematike.

—–

Na današnji dan leta 1913 se je v Lendavi rodil slikar in grafik LAJČI  PANDUR.  Diplomiral je na likovni akademiji v Zagrebu, tam je končal tudi specialki za slikarstvo in grafiko. Nekaj časa je sodeloval kot scenograf v zagrebškem gledališču, nato pa se je dve leti izpopolnjeval na akademiji v Budimpešti.

Po vrnitvi v Prekmurje leta 1944 je delal v službi ruske komandanture kot slikar in dekorater, po vojni pa je poučeval na Ravnah na Koroškem in na pedagoški akademiji v Mariboru. Lajči Pandur je slikal v olju, akvarelu in pastelu. Njegovo krajinsko slikarstvo je povezano s splošno predstavo o tipičnem panonskem svetu z nizko ravnico in prostranim nebom, ki pa ga je znal odlično pričarati.

Pavle Jakopič