Z odkritjem slovenskih raziskovalcev do hitro delujočih antidepresivov

Izboljšanje depresije v dveh urah – sliši se kot oglasno sporočilo in znanstvena fantastika. A depresija je preveč huda bolezen in Ultrazvok preveč resna oddaja, da vam ne bi postregli z relevantnimi podatki. V javnosti namreč še vedno odmeva odkritje slovenskih znanstvenikov, ki bo utrlo pot hitro delujočim antidepresivom.

Psihiatri so prvi opazili, kako na bolnike s hudo obliko depresije učinkuje zdravilo ketamin. Ker je depresija duševna motnja, ki jo strokovnjaki povezujejo s spremembami v možganih, ne preseneča, da so raziskovalci odgovor, kako ketamin izboljša zdravstveno stanje bolnikov z demenco, iskali in našli v možganih. V laboratoriju, ki ga na Medicinski fakulteti v Ljubljani vodi akad. prof. dr. Robert Zorec, so v sodelovanju s Kemijskim inštitutom in biomedicinskim centrom Celica prvi odkrili mehanizem, s katerim so pojasnili delovanje ketamina v možganih. S tem so odprli pot razvoju hitro delujočih antidepresivov. Več kot vemo o ketaminu, večje je pričakovanje bolnikov, njihovih bližnjih in tudi zdravstvenih delavcev, prikimava psihiatrinja dr. Lea Žmuc Veranič iz Psihiatrične bolnišnice Begunje

Depresija ne izbira; prizadene lahko vsakogar izmed nas. Strokovnjaki ocenjujejo, da za depresijo vsaj enkrat v življenju zboli kar vsak šesti človek. Po podatkih študije, ki so jo opravili raziskovalci Medicinske fakultete v Ljubljani, oboleva za depresijo 14.5 odstotka odraslih Slovenk in Slovencev. Blage depresije lahko izzvenijo same, pri hujših oblikah pa je treba poiskati ustrezno pomoč. Zdravnik bo predpisal ustrezna zdravila – antidepresive. Prav odkritje slovenskih raziskovalcev na široko odpira pot novim antidepresivom, ki delujejo veliko hitreje od teh, ki jih zdravniki predpisujejo zdaj.

Iztok Konc