Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki izražajo slovensko glasbenonarodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

Glasbeni dogodek odlikuje premišljena in domišljena vsebina, ki vsako leto izrazi v današnjem svetu prezrto in zato zamirajočo tematiko izročilne dediščine.

V tem tednu se obetajo številni dogodki z vsebino izročilne dediščine. Društvo Folk Slovenija vabi na svoj letni koncert, ki se bo odvil v četrtek, 24. oktobra ob 20.00 v Slovenskem etnografskem muzeju, v okviru cikla TradEtno bo v soboto, 26. oktobra v Galeriji Srečišča v Hostlu Celica nastopila ženska vokalna skupina Cintare.

Prvi program Radia Slovenija pa se pridružuje zdaj res že tradicionalni prireditvi Zajuckaj in zapoj. Letošnja, tokrat že 25. tematska vsebina, se bo razgrnila v Atriju ZRC, v petek, 25. oktobra ob 20.00 z neposrednim radijskim prenosom na Prvem programu.

Prireditev Zajuckaj in zapoj poteka vsako leto v Atriju ZRC. Pripravljajo jo raziskovalci ljudskega glasbenega izročila, sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU. Glasbeni dogodek odlikuje premišljena in domišljena vsebina, ki vsako leto izrazi v današnjem svetu prezrto in zato zamirajočo tematiko izročilne dediščine. Pred letošnjo prireditvijo pa v tokratni oddaji posredujemo izbor posnetkov, ki so nastali v kontinuiranem toku tega večera in so zbrani na zvočnem albumu. Pred nekaj leti ga je pripravila sodelavka Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU: dr. Mojca Kovačič.

 

Simona Moličnik