V intervjuju bomo v sredo gostili direktorja fotografije in fotografa Aleša Bravničarja, ki v svojem poklicu naleti na veliko dvignjenih obrvi. Nekateri ga občudujejo, drugi se nad njegovimi fotografijami golih žensk zgražajo. Je avtor številnih mednarodnih razstav in nagrajenec festivala Slovenia Press Photo. Za njim je že več kot 200 naslovnic za slovenski Playboy, revijo, ki jo soustvarja že od začetka. Ob njegovi skorajšnji 20. obletnici fotografiranja se bomo ozrli na pot, ki jo je prehodil. Se Slovenke rade fotografirajo gole, predvsem za estetsko fotografijo? Kateri predeli sveta so najbolj fotogenični, bo fotograf Aleš Bravničar v nadaljevanju zaupal Marku Rozmanu.

Aleš Bravničar o tem, ali se Slovenke rade fotografirajo gole

V tokratnem Intervjuju gostimo direktorja fotografije in fotografa Aleša Bravničarja, ki v svojem poklicu vidi veliko dvignjenih obrvi. Nekateri ga občudujejo, drugi se nad njegovimi fotografijami golih žensk zgražajo. Je avtor številnih mednarodnih razstav in nagrajenec festivala Slovenia Press Photo. Za njim je že več kot 200 naslovnic za slovenski Playboy, revijo, ki jo soustvarja že od začetka. Ob njegovi skorajšnji 20. obletnici fotografiranja smo se ozrli na pot, ki jo je prehodil. Tudi o tem, ali se Slovenke rade fotografirajo gole, predvsem za estetske fotografije? Kateri predeli sveta so najbolj fotogenični?

Slovenski Playboy je bil v nekem obdobju drugi najbolj prodajani Playboy glede na število populacije v državi. Ameriški Playboy je imel leta 1971 skoraj sedem milijonov naklade, danes pa je ima le pol milijona. Toliko so se spremenili časi in trendi pri milenijcih kot pri samih tiskanih medijih.

Približuje se 20. obletnica delovanja slovenskega fotografa, ki za februar prihodnje leto v Mali galeriji Cankarjevega doma pripravlja razstavo z naslovom Boginje.

Pri svojem delu se ne ukvarjam z ženskim telesom, ampak predvsem z bitjo ženske kot take. Raziskujem večno žensko lepoto in njeno nesmrtno vlogo v svetu, ki je verjetno ena najpomembnejših. Tako vloga matere kot tudi muze.

Velika strast Aleša Bravničarja je tudi popotniška fotografija. Pripravil je že več kot dvesto reportaž za potopisne revije ter prepotoval več kot polovico sveta, tudi s svojim avtomobilom. Najbolj so ga prevzele Islandija, Mongolija, Jemen in ZDA.

Zelo rad odkrivam nove kraje, izogibam pa se po večini malaričnih področij. Rad imam tiste države, ki mogoče niti same sebe ne bi rade videle v ogledalu. Želim si obiskati Somalijo, Severno Korejo ter teritorije Pakistana in Vaziristana.

 

Marko Rozman