Z nami so mladi glasbeniki: violinistka, dva pianista in dva harmonikarja, ki si svojega življenja brez glasbe sploh ne znajo več predstavljati. Koliko časa vadijo, kaj naredijo, če se na nastopu zmotijo? Ali hodijo na tekmovanja in katero glasbeno zvrst najraje poslušajo?

Z mladimi glasbeniki o igranju glasbila, nastopih, tekmovanjih in njihovem glasbenem okusu

Veliko mladih obiskuje glasbeno šolo, zato nas je zanimalo, kako so do svojega instrumenta prišli naši sogovorniki? Devetošolka Karolina Bagarič Vujanić se violono uči že 8 let, Pia Landeker je stara 12 let, že polovico svojega življenja pa uživa za klavirjem. 6 let igra klavir tudi leto mlajši Tobija Avšič, trinajstletni Primož Lulik in dvanajstleni Gašper Štajnar pa sta harmonikarja – prvi jo igra od vstopa v osnovno šolo, Gašper že od svojega 4 leta. Kljub temu, da se vsi ukvarjajo tudi s športom (gorsko kolesarstvo, teakwondo, ju jitsu, balet, atletika), si svojega življenja brez glasbe sploh ne znajo več predstavljati. Koliko časa vadijo? Kaj naredijo, če se na nastopu zmotijo, in ali hodijo na tekmovanja? Katero glasbeno zvrst najraje poslušajo? V oddaji lahko slišimo tudi, kakšen je glasbeni okus učencev OŠ Vide Pregarc iz Ljubljane.

Kdaj sploh začeti hoditi v glasbeno šolo, kaj narediti, če te potre napaka na tekmovanju ali nastopu in koliko stereotipov se drži harmonike, nam je povedal še en gost, in sicer Primož Kranjc, akademski glasbenik, profesor harmonike, ki uči na Glasbeni šoli Fran Kožun Koželjski Velenje in Glasbeni šoli Grosuplje.

Špela Šebenik