Ko je prišel v Slovenijo, ga je motil mraz, zdaj pa je že vajen snega in nizkih temperatur. Rami Murad, Sirijec palestinskih korenin, je danes po vsem Kamniku znan kot lastnik restavracije z arabsko hrano. Začel je kot kuhar v ljubljanskem lokalu z vzhodnjaško hitro prehrano, po šestih mesecih dela tu in navdušenjem nad čistočo in lepoto mest ter prijaznostjo ljudi je za njim prišla še žena. Tu so se jima rodili trije otroci, zdaj osnovnošolci, in če je njihov oče v svojih šolskih letih le poslušal o Alpah, ki so zelo daleč in zelo visoke, zdaj živijo prav pod njimi.

Arhitekt Rami Murad iz Sirije Slovencem predstavlja arabsko hrano in arabski jezik

Rami Murad, Sirijec palestinskih korenin, je danes po vsem Kamniku znan kot lastnik tamkajšnje restavracije z arabsko hrano. Na povabilo sorodnika, ki je že živel v Sloveniji, je k nam prišel, da nas seznani z jedmi z območja Sirije, Palestine, Libanona in Jordanije. Začel je kot kuhar v ljubljanskem lokalu z vzhodnjaško hitro prehrano, po šestih mesecih dela tu in navdušenjem nad čistočo in lepoto mest ter prijaznostjo ljudi je za njim prišla še žena. Tu so se jima rodili trije otroci, zdaj osnovnošolci, in če je njihov oče v svojih šolskih letih le poslušal o Alpah, ki so zelo daleč in zelo visoke, zdaj živijo prav pod njimi.

Rami je po izobrazbi sicer arhitekt, a ljubezen do kuhanja ga je zvabila v gostinstvo. Na začetku so imeli Slovenci težave s sprejemanjem arabske hrane, preveč smo navajeni na domačo hrano, a Sirijec je vztrajal.

“Na začetku sem vsaki stranki dal kot darilo v roko en falafel za poskusiti. So poskusili, vprašali, kakšno meso je to in sem jim povedal, da ni meso. Všeč jim je bil okus in zdaj že vsa Slovenija pozna falafel.”

Ni se želel ustaviti le pri treh ali štirih jedeh, zato je v Kamniku odprl arabsko restavracijo Tsnim, v katero že prihajajo ljudje iz vse Slovenije. Rami slovensko hrano jé bolj redko, saj uživa le halal meso, pa tudi sicer ga naše jedi ne prepričajo. Predvsem zaradi pomanjkanja začimb.

“Slovenija ima samo zelene začimbe, tri ali štiri … Brez začimb hrana ni okusna. Tudi arabske sladice so boljše od slovenskih, potica je presuha. Ampak kremšnite so mi pa res zelo všeč.”

Andreja Čokl