Aktualna tema

“Drag kot žafran” ni zgolj fraza.

Žafran s polj v okolici italijanskega mesta L'Aquila pobirajo med oktobrom in novembrom.

janko-3
foto: Janko Petrovec

Žafran iz dežele Abruci velja za najboljšega in najdražjega na svetu – da je res »drag kot žafran«, pa dokazuje njegova cena: 20 tisoč evrov za kilogram. Vas Civitaretenga, ki jo je obiskal naš rimski dopisnik, leži na robu 800 metrov visoke planote pod vršaci Gran Sassa.

Če bi cvetove pustili, da se odprejo, bi žafran izgubil na okusu in vonju. Čebele in sonce bi ga potrošili – pravi Agnese Di Iorio in hiti, saj bo potem treba pobrati še cvetove na domačem vrtu.

Evropska unija je žafranu iz L’Aquile leta 2006 priznala zaščiteno geografsko poreklo, že leta ’89 pa so ga na neki mednarodni konferenci razglasili za najboljšega na svetu.