Omejevanje kreditiranja - DA, a manjkajo bistveni dolgoročni ukrepi.

Vrednost potrošniških posojil se je le v štirih letih povečala z dveh na tri milijarde evrov, kar je kar znaten porast, obrestne mere so nizke, banke malo zaslužijo in se posledično veselijo vsake stranke, ki si želi najeti posojilo. Ali so pri tem premalo izbirčne, ali res dobro pretresejo finančno sposobnost posameznika in posodijo denar le tistim, ki jim ga bodo glede na svoje prihodke na koncu sposobni vrniti? Odgovor na to po navadi dobimo šele ob nastopu gospodarske krize, ko začne rasti brezposelnost in počijo razni baloni – recimo nepremičninski.

Zaradi prehitre in tvegane rasti hitrih potrošniških posojil, ki so namenjena za nakup dobrin, ki nimajo trajne vrednosti, zaradi podaljševanja ročnosti potrošniških kreditov, katerih odplačevanje traja dlje kot pa je življenjska doba take potrošne dobrine, je Banka Slovenije doslej izdajala priporočila bankam o previdnosti pri izdajanju posojil, v bližnji prihodnosti pa bo ta priporočila spremenila v obvezne omejitve.

Med omejitvami so skrajšanje roka za odplačevanje potrošniškega posojila na največ 7 let, obvezna hipoteka za stanovanjsko posojilo in upoštevanje vzdrževanih članov pri kreditni sposobnosti, ki le-to znatno zmanjšajo. O omejevanju kreditiranja občanov se je Cirila Štuber pogovarjala z mag. Ano Vezovišek, neodvisno finančno svetovalko.

Cirila Štuber