V radijskem etru je napovedovanje ure nekaj povsem običajnega. Radijci pri tem uporabljamo uradne izraze, medtem ko v vsakdanjem življenju uporabljamo tudi neuradne. Slednji lahko včasih povzročijo zmedo in nas spravijo v zadrego. Veste, koliko je ura, če nekdo reče “četrt na devet“? Je to 8 in 15 minut ali 15 minut do devetih?

Prof. dr. Marko Snoj: "To so t. i. lažni prijatelji in moramo paziti, da jih pravilno razumemo"

V radijskem etru je napovedovanje ure nekaj povsem običajnega. Radijci pri tem uporabljamo uradne izraze, medtem ko v vsakdanjem življenju uporabljamo tudi neuradne. V reprizi oddaje o tem, da slednji včasih povzročijo zmedo in nas spravijo v zadrego.

Koliko je ura, če nekdo reče “četrt na devet“? Je to 8 in 15 minut ali 15 minut do devetih?

“Četrt na 9 je 8:15 in tričetrt na 9 je 8:45. To so neuradne ubeseditve časa. Tako kot recimo pol devetih, ki pomeni 8:30. Takih je še več, na Gorenjskem je recimo firklc. En firklc čez devet ali pa en firklc na deset. En firklc na deset je 9:15.” – prof. dr. Marko Snoj, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU

Pozor! Gre za 12-urni sistem, zato ne moremo reči tričetrt na petnajst, ampak zgolj tričetrt na tri. Do zadrege pri razumevanju takega ubesedovanja časa prihaja predvsem pri mlajših generacijah.

“To je stvar, ki počasi odmira. Verjetno tudi zaradi digitalizacije. Danes vidimo, da je ura 9 in 15, ne pa da je en četrt čez devet.”

Darja Pograjc