Kot je znano je vlada sprejela predlog pokojninske zakonodaje. Tega mora zdaj potrditi še državni zbor. Kdaj se upokojiti pred ali po novem letu? Generalni direktor zavoda Marijan Papež odgovarja: "Vsekakor po novem letu. Če se moški odloča med decembrom in januarjem, naj se upokoji januarja, takrat bodo zanj veljali novi, višji odmerni odstotki. Enako velja za ženske, ki imajo vsaj enega otroka."

Novosti bodo začele veljati s 1. 1. 2020; vejale bodo samo za tiste, ki se bodo upokojili po prvem januarju

Kot je znano je vlada sprejela predlog pokojninske zakonodaje. Tega mora zdaj potrditi še državni zbor. Kdaj se upokojiti pred ali po novem letu? Generalni direktor zavoda Marijan Papež odgovarja

Vsekakor po novem letu. Če se moški odloča med decembrom in januarjem, naj se upokoji januarja, takrat bodo zanj veljali novi, višji odmerni odstotki. Enako velja za ženske, ki imajo vsaj enega otroka.

In ocena pokojninskih sprememb? Če gledamo z vidika novih upokojencev – potem lahko rečemo, da so za njih spremembe ugodne pravita tako varuh pokojninske blagajne Papež kot tudi profesor Jože Sambt z ekonomske fakultete. Pokojnine se bodo zvišale. Pri nekaterih moških bodo pokojnine na račun odmernih odstotkih višje za 14 odstotkov. Če bodo upokojenci potem ko izpolnijo upokojitvene pogoje ostali v obveznem zavarovanju, se bo njihova pokojnina največ do treh let zavarovanja, zvišala za tri odstotke na letni ravni. Tu je še izplačevanje 40-ih odstotkov pokojnine v primeru dvojnega statusa. Vse to predstavlja velik vpliv na vzdržnost pokojninske blagajne.

Po izračunih ministrstva za delo bodo izdatki zaradi višjega odmernega odstotka v prvem letu večji za 2 milijona evrov, nato za 7 milijonov evrov nato pa 12 milijonov evrov.

Eurostat v najnovejšem poročilu napoveduje slabše migracijske tokove ter popravlja napoved rodnosti – staranje prebivalstva bo še bolj izrazito. Sedanji popravki pokojninske zakonodaje, posebej v luči demografije, na dolgi rok ne bodo zadosti. Predsednica uprave Pokojninske družbe A Karmen Dietner, pravi da že dlje časa čakajo na pokojninsko reformo

Delovno dobo bo treba podaljšati, predvsem pa razmišljati o varčevanju v kakšnem novem stebru.

Profesor Jože Sambt z ekonomske fakultete meni, da bo bilo treba v prihodnosti, ko bi govorili o pokojninski reformi razmisliti o indeksaciji pokojnin, o tem da bi se povečalo število leta za izračun pokojninske osnove iz 24 let na celotno zavarovalno dobo.

Sicer pa je ključen ukrep daljše ostajanje v zaposlitvi. Če se primerjamo z drugimi državami, se pri nas hitro umaknemo iz delovnega procesa. Ne gre samo za upokojitev ampak pogosto tudi za zlorabo nadomestila za brezposelnost. Daljše ostajanje pa je najbolj direktna rešitev, glede na to da se nam življenjska doba podaljšuje.

K novim pogajanjem, ki naj bi se začela konec oziroma v začetku leta, so se zavezali tudi socialni partnerji.

Urška Valjavec