Bližnji se borijo z žalovanjem, izgorelostjo in depresijo, v stiski so zaradi težkih odločitev

Podatki o demenci in Alzheimerjevi bolezni, ki je najpogostejši vzrok demence, so zaskrbljujoči. V Sloveniji živi že več kot 30.000 ljudi z demenco, njihovo število pa se povečuje. Bolezen pa ne poseže le v življenje obolelega, ampak prizadene in bremeni tudi njegove bližnje. Študije kažejo, da se svojci oseb z demenco in Alzheimerjevo boleznijo borijo z izgorelostjo, depresijo in žalovanjem. Ti morajo ob skrbi za svojca pogosto sprejemati tudi težke odločitve. Da je Alzheimerjeva bolezen hudo in napredujoče obolenje, pravi psihiatrinja dr. Lea Žmuc Veranič iz Psihiatrične bolnišnice Begunje.

Demenca močno poseže v odnose v družini; lahko jih poglobi ali razrahlja, pravijo pri Slovenskem združenju za pomoč pri demenci – Spominčica. Breme oskrbe osebe z demenco je pogosto na ramenih enega človeka, kar vodi v preobremenjenost. Za vzpostavljanje pozitivnih odnosov je skrb smiselno razdeliti med posamezne družinske člane, sorodnike in prijatelje.

Demenca je bolezen, ki v svetovnem merilu predstavlja velik izziv. Čeprav je namreč največji dejavnik tveganja za njen razvoj starost, zanjo zboleva tudi vse več mlajših. In še podatek: za bolnike z demenco pri nas že zdaj skrbi več kot 100.000 svojcev, zdravstvenih delavcev, psihologov, socialnih delavcev in strokovnjakov drugih strok.

Iztok Konc