Ob pričetku novega šolskega leta so Ekologi brez meja s svojimi izobraževalnimi gradivi nagovorili slovenske izobraževalne ustanove, saj se vse več učiteljev in staršev pritožuje zaradi nezadovoljstva nad pretirano uporabo plastike in ustvarjanjem odpadkov v vrtcih in šolah. K ukrepanju so pozvali tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. S predstavnico Ekologov brez meja Katjo Sreš se je pogovarjala Martina Černe.

O problemu plastike v vrtcih in šolah

Ob začetku novega šolskega leta so Ekologi brez meja s svojimi izobraževalnimi gradivi nagovorili slovenske izobraževalne ustanove, saj se vse več učiteljev in staršev pritožuje zaradi nezadovoljstva nad pretirano uporabo plastike in ustvarjanjem odpadkov v vrtcih in šolah. K ukrepanju so pozvali tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Kot pojasnjuje Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja, šolski učni programi sicer nagovarjajo k odgovornemu odnosu do okolja in so zapolnjeni z ekološkimi vsebinami, hkrati pa otroci tako v vrtcih kot v šolah dnevno prejemajo hrano, zapakirano v plastično embalažo, na dnevnem redu so tudi tetrapaki s slamicami, ponekod celo plastičen pribor.

Po odzivih pedagogov, sploh v dijaških domovih, opažajo, da otroci, ko odrastejo in pridejo na samostojno pot, sploh ne znajo ločevati odpadkov, hrano mečejo stran. Očitno vsa tista poglavja v učbenikih ne pomenijo toliko kot dober zgled.

Veliko oviro na poti k bolj odgovornemu ravnanju predstavljajo tudi rigorozni pravilniki in predpisi za šolsko prehrano, ki niso več aktualni in bi jih bilo teba spet premisliti in spremeniti.

Tita Mayer