Mleko in mlečni izdelki. Poleg 2. svetovne vojne in globalnega segrevanja tema, ki bržkone najbolj deli narod. So mleko in mlečni izdelki torej koristni ali škodljivi? Povzročajo kardiovaskularna obolenja ali nas ščitijo pred njimi? Povzročajo alergije ali ne? Je mleko res samo za teličke ali tudi za ljudi? Mnenj je toliko, kot je duš, zato je prav, da besedo prepustimo znanosti. Ta je po besedah prehranskega strokovnjaka Jerneja Ogrina dokaj enotna in je mnenja, da uživanje mleka in mlečnih izdelkov pozitivno vpliva na zdravje.

Mleko in mlečni izdelki veljajo v večini primerov za zdravo živilo. Študije kažejo, da izboljšujejo naše zdravje in ne vplivajo škodljivo na zdravega posameznika

Mleko in mlečni izdelki. To je tema, ki, poleg druge svetovne vojne in globalnega segrevanja, bržkone najbolj deli narod. So mleko in mlečni izdelki torej koristni ali škodljivi? Povzročajo bolezni srca in ožilja ali nas ščitijo pred njimi? Povzročajo alergije ali ne? Je mleko res samo za teličke ali tudi za ljudi? Mnenj je toliko, kot je duš, zato je prav, da besedo prepustimo znanosti. Ta je po besedah prehranskega strokovnjaka Jerneja Ogrina dokaj enotnih misli, in sicer, da uživanje mleka in mlečnih izdelkov pozitivno vpliva na zdravje.

S študijami so ugotovili, da uživanje mleka in mlečnih izdelkov:

  • zmanjša možnost za nastanek debelosti pri otrocih,
  • pri odrasli populaciji vpliva na izboljšanje telesne sestave in lažjo izgubo kilogramov pri pogojih energijske restrikcije,
  • ne vpliva na nastanek diabetesa, še več, imelo naj bi celo preventiven učinek,
  • zmanjšuje možnost za nastanek bolezni srca in ožilja ter kapi, predvsem pri uživanju fermentiranih mlečnih izdelkov,
  • izboljšuje kostno gostoto (visoka vsebnost kalcija),
  • deluje preventivno pred nastankom hipertenzije,
  • dokazano preventivno vpliva na nastanek raka na debelem črevesju in danki, raka na želodcu, dojki ter mehurju.

 

VIR: Spoznajprehrano.com

Peter Močnik