Jutranji pogovor z washingtonskim dopisnikom Andrejem Stoparjem

V ZDA te dni ne bo manjkalo državnikov in visokih predstavnikov najrazličnejših držav. Jutri se v New Yorku začenja 74. generalna skupščina OZN. Prihodnji ponedeljek pa še Podnebni vrh OZN.

Ne vem, koliko h globalnemu onesnaževanju prispeva cigaretni dim. Vendar če so klasične cigarete, kljub desetletjem opozoril o škodljivih posledicah kajenja, ostale na prodajnih policah vse do danes, utegne biti cikel elektronskih cigaret precej krajši. Ameriška zvezna uprava za zdravila je prejšnji teden opozorila vodilnega proizvajalca elektronskih cigaret, naj preneha z oglaševanjem elektronskih cigaret kot manj škodljive alternative kajenju, saj da s tem krši zakon. Ob vseh globalnih strateških temah so tudi elektronske cigarete predmet pogovorov v Beli hiši.

Predsednik Trump celo razmišlja o popolni prepovedi prodaje elektronskih cigaret, Zaradi do zdaj neznane bolezni pljuč je v ZDA umrlo šest ljudi, iz 33 ameriških zveznih držav pa poročajo o 450 primerih obolelih.

Včasih se sprašujemo, kakšna je vloga Melanie Trump in kakšna je njena specifična teža v politiki Bele hiše. Ta četrtek bo odprla prenovljeni Washingtonov spomenik.

Washingtonov obelisk je bil zgrajen leta 1888 in je bil takrat 169 metri najvišja stavba na svetu. Z njegovega vrha pa si obiskovalci lahko iz ptičje perspektive ogledajo stari del mesta in Belo hišo. Je ena najbolj zaželenih in priljubljenih turističnih točk v mestu. Še zlasti med Američani, ki predstavljajo kar 90 odstotkov turističnega obiska ameriške prestolnice.

 

 

Bojan Leskovec