Torkov kviz se pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti z letošnjim motivacijskim geslom Gremo peš!

Pa smo šli peš. Sicer ne prav daleč – po stopnicah in po hodniku do pisarne, kjer nastajajo naše informativne oddaje. Zakaj? Ker je tam radijski kolega Luka Bregar, ki (ko ne pripravlja novic) zelo rad hodi. Je eden tistih, ki so prehodili El Camino de Santiago ali Jakobovo pot, kar je sicer skupno ime za več romarskih poti, ki vodijo do katedrale Santiago de Compostela. Izbral je portugalsko-španski del poti: 300 kilometrov, 11 dni in 4–8 ur hoje na dan. Hoja je drugi (za avtomobilom) najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, saj je primerna za krajše razdalje (do 2 km), kar je tudi približna dolžina pri nas opravljenih vsakokratnih poti. Kaj pa, ko gre za 40 kilometrov hoje na dan? Kako človek najde motivacijo?

“Vsaka daljša pot te opomni na to, da si človek navad. Prvi dan je težko, drugi dan je še težje, potem je pa vsak dan bolj rutinsko, kar sicer ne pomeni, da je vsak dan lažje. Je pa lažje, ker je to tvoja nova rutina.”

Ko se lotiš El Camina, je popustljivost nujna, tudi pri hrani. Če človek v enem letu z 20-minutno hojo dnevno porabi za približno tri kilograme telesne maščobe, to za takšne poti ne velja. Tudi ne gre za sprehod in razlogi, da se nekdo odloči za takšno hojo, so različni. V tem primeru je šlo za odklop od digitalnega sveta:

“To je kar ironija: da moraš iz zelene države v drugo državo hoditi po gozdu zato, da najdeš čas zase.”

Nadia Petauer