Studio ob 17.00

Okoljska sanacija Celjske kotline

Težke kovine so presežene za več kot 100-krat, pronicajo v podtalnico, so v zemlji na otroških igriščih – kaj delata občina in država?

2019-10-07 onesnaženost Celje – foto BoBo
Slovenija, Ljubljana, 10.04.2015, 10. April 2015 Otroski peskovnik poln igrac. peskovnik, politika, druzba, otroci, igrisce, igrace, kanglica, lopatka, grabljice, otroska igra , tovornjak,bager Foto :Ziga Zivulovic jr./ Bobo
foto: BoBo

Celjska kotlina je eno od najstarejših industrijskih in tudi najbolj onesnaženih območij v Sloveniji. Kljub izboljšanju so kmetijska in urbana zemljišča še vedno močno onesnažena. Rakava rana sta divje odlagališče na Teharjah in območje stare Cinkarne, kjer so kritične vrednosti težkih kovin presežene za več kot 100-krat. Te kovine pronicajo tudi v podtalnico, so pokazale analize. Zdaj dviga prah tudi onesnaženje zemlje na igriščih celjskih vrtcev. Občina je sicer začela sanacijo, a jo je izvajala prepočasi, zato jo je lani prevzela država. Zaskrbljeni starši bi si želeli hitrejših rešitev, še posebej, ker so poletne analize na igriščih nekaterih vrtcev pokazale slabše stanje kot pred dvema letoma. Kaj se dogaja in katere so rešitve, Matija Mastnak in gostje:

Helena Grčman, pedologinja z Biotehniške fakultete;
Simona Perčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje;
Tanja Bolte, generalna direktorica Direktorata za okolje
Dušan Slapnik, vodja oddelka Mestne občine Celje za okolje in prostor ter komunalo;
Boris Šuštar, koordinator Civilnih iniciativ Celje.