Oddaja STORŽ – Starejši v tretjem obdobju renesanse življenja – odkriva številne plasti življenja v zreli dobi, od družbenih pomenov in ekonomskih posledic staranja prebivalstva, dejavnosti starejših ljudi, njihove vključenosti v družbo, možnosti ponovne zaposlitve in medgeneracijskega sodelovanja do rekreativnih dejavnosti, izobraževanja za starejše, zdravstvenih težav in modrih nasvetov znanih Slovencev. STORŽ sicer pripoveduje o starejših, namenjen pa je vsem, ki se sprašujejo o kakovosti življenja.

Elizabeta Menhard je šla v Lambrechtov dom starejših za čas okrevanja, potem pa se je odločila, da bo kar ostala

Gospa Elizabeta Menhard je v Lambrechtov dom starejših v Slovenskih Konjicah prišla pred štirimi meseci, pa se že počuti popolnoma domače. Tukaj je našla družbo in dejavnosti, predvsem pa, kot pravi, ima vso oskrbo. Z optimizmom in dobro voljo pripoveduje o času upokojitve. Prav zato se je odločila, da bo po okrevanju kar ostala v domu, doma je bila včasih osamljena, tukaj pa je našla veliko stvari, s katerimi si krajša vsakdan.

Tukaj imam prav vse, kar potrebujem.  Doma sem si sicer kuhala in včasih me je povabila soseda, sorodnica, tukaj glede tega res nimam prav nobene skrbi. Družbe je ogromno, velikokrat kdo pokuka v sobo in vpaša, če je vse v redu.

Gospo Elizabeto kličejo kar Lizika. Prijazna in optimistična, kot je, je tudi priljubljena.

Prav nobenih težav nisem imela, da sem se navadila na domsko življenje. Res sem najprej mislila, da bom ostala toliko, da dobro okrevam, potem pa sem se odločila, da ne grem več nazaj domov. Tukaj so dnevi pestri, veliko je dejavnosti in drugega dogajanja, imam lepo sobico. Kaj pa človek mojih let sploh potrebuje?

“Prav nobenega strahu pred domom starejših ni treba imeti,” še zaključi pogovor gospa Lizika.

 

Lucija Fatur