Nedeljsko jutro na Prvem

Rdeče, rumeno in zeleno bogastvo

Ali lahko sadež, ki naj bi poskrbel za izgon Adama in Eve iz raja, res odžene zdravnika stran?

apple-1776744_1920
foto: Pixabay

Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran je rek, ki ga poznajo že vrtčevski otroci. Obstaja tudi v drugih jezikih, nam je povedal dr. Rajko Vidrih z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki pravi, da rek ni iz trte izvit:

“Jabolka so bogat vir raznih bioaktivnih komponent. Najpomembnejši sta prehranska vlaknina, ta naredi hrano manj energetsko bogato in ima pomembno vlogo pri prebavi, ter antioksidanti, ki s svojim delovanjem nevtralizirajo škodljive proste radikale, ki nastajajo v našem telesu.”

“Sveže obrana jabolka so najbolj zdrava. Vsaka predelava, toplotna obdelava pomeni, da se npr. delež antioksidantov zniža,” še pove sogovornik. Kljub temu smo se v nedeljskem jutru lotili priprave jedi iz jabolk. Kuhar Sašo Šketa je z nami delil recept za hiter zajtrk z jabolki v obliki energijskih ploščic:

“Vzamemo jabolka, ovsene kosmiče, datlje, orehe, javorjev sirup ali med ter mleta lanena semena, ki vse skupaj povežejo, ker v stiku s tekočino nabreknejo. To vse skupaj zmešamo v multipraktiku in potem damo v pekač in v pečico. To naredimo za ves teden na zalogo. Zdržijo še dalj časa, če vakuumsko zapakiramo. To je taka fantastična zadeva, če nimaš časa za zajtrk, ali recimo za konec tedna, če greš na kakšen izlet ali v hribe.”

Za pripravo energijskih tablic lahko uporabimo različne sorte jabolk. Gala, elstar, zlati delišes, idared in jonagold so tiste sorte, ki jih Slovenci najraje kupimo v trgovinah. Tam je večina jabolk slovenskih, potrdi predsednik sekcije za sadjarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije Boštjan Kozole. Stare slovenske sorte jablan pa je mogoče najti v nacionalni genski banki sadnih rastlin v kartuziji Pleterje.

“Ohranjamo približno 119 akcesij jablan, 48 akcesij hrušk, osem akcesij češenj in pet akcesij oreha. Gre za nacionalno bogastvo, ki ga preprosto ne smemo izgubiti,” poudarja dr. Gregor Osterc z ljubljanske Biotehniške fakultete, ki je skrbnik genske banke.