Prvi na obisku

V mednarodni mreži Gorniške vasi tudi Luče

Jezersko že žanje prve rezultate lanskega vstopa med Gorniške vasi

Luče kot drugi slovenski kraj vstopajo v mrežo Gorniške vasi (foto Tomo Jeseničnik)
foto: Tomo Jeseničnik

Luče bodo po Jezerskem postale drugi slovenski kraj, vključen v mednarodno mrežo Gorniške vasi, katere članice so tudi vasi iz Italije, Avstrije, Bavarske in Južne Tirolske. Mreža združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije, osnovnih gorniških dejavnostih in s trajnostnim pristopom.

“Turizem je v tudi alpskem svetu dosegel take razsežnosti, da narava že čuti posledice. Zato je avstrijska planinska zveza leta 2013 lansirala ta projekt, ki razvija trajnostni turizem, temelječ predvsem na pohodniških in drugih gorskih dejavnostih, ki temeljijo na lastni moči, brez velikih turističnih infrastrukturnih objektov, in to v krajih, ki niso tako turistično razviti, imajo pa gorniško tradicijo. V odročne kraje to prinaša tudi ohranjanje delovnih mest, ustavlja odhod mladega prebivalstva …” (Miro Eržen, podpredsednik Planinske zveze Slovenije)

Tako ne preseneča, da so sprejema v družbo gorniških vasi veseli tudi prebivalci Luč.

“Luče že stoletja živijo na nek način trajnostno, predniki so nam ohranili neokrnjeno naravo, ki jo lahko zdaj ponudimo obiskovalcem. Prepričan sem, da bomo s privlačno turistično ponudbo ter zavzemanjem za ohranitev krajevnih kulturnih in naravnih vrednost dodali kamenček v ta čudovit mozaik majhnih in lepih gorniških vasi za užitek in postanek.” (Ciril Rosc, župan Občine Luče)

Lani je v mrežo Gorniške vasi kot prvi kraj v Sloveniji vstopilo Jezersko, ki letos že beleži obisk številnih obiskovalcev, ki so za ta slikoviti del Slovenije izvedeli prav zaradi promocijskih aktivnosti projekta Gorniške vasi.