Priimek Filipović je pri nas na 819. mestu. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se je v začetku leta s tem priimkom podpisovalo 419 oseb. Daleč največ, 150, jih je v osrednjeslovenski regiji, sledijo podravska, savinjska in jugovzhodna Slovenija, v kateri je v vsaki od približno 50 do 65 Filipovićev. S tem priimkom se pri nas podpisujejo po večini priseljenci s hrvaškega ali srbskega jezikovnega območja ter njihovi potomci in potomke.

Izvor tega priimka povezujemo z latinskim imenom Philippus, ki izhaja iz grškega Fílippos z nekdanjim pomenom ‘ljubitelj konj’.

Priimek Filipović stoji pri nas na 819. mestu. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se je v začetku leta s tem priimkom podpisovalo 419 oseb. Daleč največ: 150 jih je v osrednjeslovenski regiji, sledijo ji podravska, savinjska in jugovzhodna Slovenija, kjer je v vsaki med približno 50 in 65 Filipovićev. S priimkom Filipović se pri nas podpisujejo večinoma priseljenci s hrvaškega ali srbskega jezikovnega področja ter njihovi potomci in potomke.

Priimek izhaja iz imena Filip, to pa iz latinskega imena Philippus, ki izhaja iz grškega Fílippos z nekdanjim pomenom ‘ljubitelj konj’. Grško ime je zloženo iz besed filéo ‘ljubim, imam rad’ in híppos ‘konj’. Ime Filip je bilo leta 2019 na 65. mestu med moškimi imeni. Tako je bilo poimenovanih 4125 oseb, večina pa je bila rojena po letu 1990.

Nataša Rašl