Pravljice nas lahko spremljajo vse življenje. Mnogi se še spominjajo, kako sami večere preživeli ob poslušanju radijske pravljice Lahko noč, otroci, danes pa v kulturo poslušanja zvočnih zgodb uvajajo tudi svoje otroke. Oddaja Lahko noč, otroci je namreč na Prvem programu Radia Slovenija na sporedu prav vsak dan že 54 let, bogat arhiv pa vsako leto popestrimo tudi s projektom Lahko noč, otroci z Lahkonočnicami, ki prinaša nove izvirne pravljice priznanih slovenskih avtorjev. Naslednjih pet četrtkov za naše najmlajše (pa tudi starejše) pripravljamo prav posebna doživetja: pet novih pravljic bodo pred mikrofoni in kamerami v neposrednem prenosu pripovedovali legendarni slovenski dramski igralci.

Radijske pravljice Lahko noč, otroci! so na sporedu vsak dan že več kot 50 let

Pravljice nas lahko spremljajo vse življenje, tudi radijske, ki nas odpeljejo v svoj domišljijski svet. Številni se še spominjajo, kako so sami večere preživeli ob poslušanju pravljice Lahko noč, otroci! na Prvem programu Radia Slovenija, danes pa v kulturo poslušanja zvočnih zgodb uvajajo tudi svoje otroke.

Urška Markovič: “Ko sem nekaj časa živela v tujini, tudi v otroštvu, me je že uvodna špica spomnila na Slovenijo, na slovensko besedo, ki jo prenašamo na otroke. Tako da mi je zelo ljubo.”

Andrej Toplišek: “Moram reči, da pravljice Lahko noč, otroci! zelo rad poslušam že od otroštva, ampak žal mi čas ne dopušča, da bi redno poslušal. Poskušam pa svoja dva sinova navaditi, da se znata sprostiti in kdaj prosluhniti kaki lepi pravljici!”

Danes ni ovira niti pomanjkanje časa: pravljice Lahko noč, otroci! so dostopne na spletu in v podkastu. Otroški okus je sprecifičen, otrok ima svoje zahteve, dodaja Matej Praprotnik, vodja razvoja digitalnih storitev na Radiu Slovenija:

“Otrok ne želi slišati kar katere koli pravljice, ampak želi določeno na primer poslušati petkrat, desetkrat. Pri tem jim storitev, kot je podkast, lahko pomaga. Opažamo, da je število ljudi, ki pravljice Lahko noč, otroci! posluša v aplikaciji za podkaste, vse več. Lani smo jih našteli tri tisoč, letos že pet tisoč. Septembra, ko sodelujemo z Lahkonočnicami, pa se ta številka še poveča.”

Bogat radijski arhiv namreč vsako leto popestrimo tudi s projektom Lahko noč, otroci! z Lahkonočnicami, ki prinaša nove izvirne pravljice priznanih slovenskih avtorjev. Naslednjih pet četrtkov za naše najmlajše (pa tudi starejše) pripravljamo prav posebna doživetja: pet novih pravljic bodo pred mikrofoni in kamerami v neposrednem prenosu pripovedovali legendarni slovenski dramski igralci, letošnja tema pravljic pa so čustva. Začnemo danes ob 19.45 v neposrednem radijskem in videoprenosu na spletnih straneh in Facebooku Prvega, 4D in A1 Slovenija.

 

Alja Verbole, Špela Šebenik