Na slovenskem Krasu se že dober teden mudi ekipa Evropske vesoljske agencije. Prvič pri nas namreč poteka specialno usposabljanje za astronavte, ki bodo nekega dne poleteli na mednarodno vesoljsko postajo. Pred tem pa si morajo nabrati vrsto ključnih veščin, se soočiti z kar najbolj zahtevnimi okolji in se naučiti plodno obvladovati stres. Danes so se tako spustili v jamo, v kateri bodo ostali neprekinjeno šest dni, opraviti pa bodo morali tudi vrsto nalog. Več v prispevku Nine Slaček.

V eni od naših jam se pred odhodom na Mednarodno vesoljsko postajo usposabljajo tuji astronavti

Podzemni svet Slovenije bo prihodnjih 6 dni bogatejši za šest astronavtov Ese, Nase ter ruske, kanadske in japonske vesoljske agencije. Ti kraškega podzemlja ne bodo raziskovali turistično, temveč bodo v zapletenem jamskem sistemu iskali pot do vode. Gre za program usposabljanja astronavtov, ki ga Evropska vesoljska agencija izvaja že vrsto let, tokrat prvič v Sloveniji.

Kaj imajo skupnega jame in vesoljske postaje? Podzemni svet ponuja najboljši približek razmeram na Mednarodni vesoljski postaji, pojasnjuje vodja usposabljanja astronavtov pri Evropski vesoljski agenciji Rüdiger Seine. »Predstavljajte si šest ljudi, ki šest mesecev preživijo na vesoljski postaji. Dela je zelo veliko, zasebnosti malo, higiena le osnovna, hrana enolična, ni ne dneva ne noči.«

O uspešnosti usposabljanja in o tem, s katerimi izzivi je slovensko podzemlje najbolj presenetilo, bo šesterica jamonavtov lahko poročala prihodnji četrtek, ko se bo vrnila na površje.

Čeprav je na spletni strani projekta Caves omenjen spust v Lepo jamo, to ne drži! Točen podatek, v kateri slovenski jami si bodo jamonavti nabirali vrsto ključnih veščin, ob pomoči katerih se bodo soočili z najzahtevnejšimi okolji, predvsem pa se naučili obvladovati stres, namreč ostaja skrivnost. Za to odločitvijo sta dva razloga, pravi prof. dr. Franci Gabrovšek z Inštituta za raziskovanje krasa: »Na eni strani se s tem izognejo nepotrebni publiciteti, na drugi pa astronavti sami ne vedo, v katero jamo gredo – s tem bodo pa prisiljeni iskati pot po njej, ki je bila že raziskana.«

*Jamonavti – ne, nismo se zatipkali, a tako bi lahko prevedli Esin (Esa – Evropska vesoljska agencija) izraz »cavenauts«.

Nina Slaček