V tokratno rubriko po Sloveniji z dopisniki se nam je oglasila Aljana Jocif in skupaj smo poleteli z Jato izkušenih ptic.

Ustvarjalke ne letijo dobesedno, pač pa na krilih izkušenj in pripovedi popeljejo skozi Kranj

Jata izkušenih ptic so res izkušene ustvarjalke, ki so se povsem naključno zbrale v Medgeneracijskem centru, pod vodstvom koreografinje Ajde Tomazin in režiserja Roka Kravanje, pa so postale pripovedovalke zgodb in nastala je drugačna zgodba Kranja, pohod po mestu s slušalkami.  Ajda Tomazin:

Gre za raziskovanje njihove družbene koreografije. Raziskovali smo mesto Kranj, kje so njihove poti, kje se sprehajajo in kakšne zgodbe jih spreletavajo vsakič, ko gredo skozi Kranj.

V slušalkah se udeležencem vrtijo njihove zgodbe, doživetja, življenje. Projekt se drži tudi vsebinski smernic in vrednot, ki jih Kranj razvija s kandidaturo za evropsko prestolnico kulturo, je še povedala njihova koreografinja.

V sedmerici ustvarjalk je tudi Nika Rožej:

Ob spominih se skoraj vedno vsi raznežimo. Najprej je bilo tako, da smo postale skupina. Potem smo si zaupale in si začele pripovedati zgodbe, za izhodišče smo pa prinesle kakšen predmet od doma. /…/ Govorim o svoji stari mami in počasi se razvije zgodba o brivcih frizerjih v Kranju. Ko sem šla v muzej potem se še malo bolj pozanimat, je prišlo na dan, da so bili včasih brivci frizerji malo bolj pomembne, gospe so k frizerjem začele hoditi šele  pozneje.

Obiskovalci sredi Kranja tudi zaplešejo. Nika Rožej pravi, da je vsak, ki ima slušalke, povezan sam s sabo, preko slušalk, istočasno pa tudi s skupino, del katere je.

Smo se naučile, da je jata več kot posameznik in namen je bil, da ta občutek jate povežemo tudi z gledalci.

 

Aljana Jocif, Mojca Delač