Mesto Velenje, ki letos praznuje 60 let, v teh dneh gosti največji otroški festival pri nas. Pika Nogavička je za teden dni prevzela župansko lento in s tem tudi oblast v mestu. Ob 30. rojstnem dnevu Pikinega festivala so za častno pokroviteljico dogodka izbrali slovensko umetnico Jelko Reichman, ki je oblikovala tudi uradno podobno letošnjega festivala.

Velenju teden dni poveljuje Pika, otrokom pa je na voljo pester festival, ki so ga letos prestavili v središče mesta

Mesto Velenje, ki letos praznuje 60 let, te dni gosti največji otroški festival pri nas. Pika Nogavička je za teden dni prevzela župansko lento in s tem tudi oblast v mestu. Ob 30. rojstnem dnevu Pikinega festivala so za častno pokroviteljico dogodka izbrali slovensko umetnico Jelko Reichman, ki je oblikovala tudi uradno podobno letošnjega festivala. Glavna tema je Pika se po mestu potika, zato je navihana junakinja mestna prizorišča obarvala z vsemi barvami sveta in v letošnji festival zajadrala v družbi zanimivih domačih in tujih umetnikov, cirkuških in akrobatskih vragolij ter ustvarjalnih domislic na vsakem vogalu prizorišča.

Več kot 300 dogodkov v tem tednu je postavljenih na vsa tri glavna prizorišča – v Rdeči dvorani, ki so jo poimenovali Vila Čira čara, je doma ustvarjalnost, na otroškem igrišču živi umetnost, na Titovem trgu pa poteka prava cirkuška zabava.

Direktorica festivala Velenje Barbara Pokorny: “To je res postal festival vseh Velenjčanov in Velenjčank. V tem tednu je skoraj pravilo, da smo v pisanih nogavičkah, s kitami in pegicami pri dejavnostih, ki jih opravljamo. Selitev Pike v središče mesta je vse to dvignila na še višjo raven, tako da je ta teden, ko je županja v Velenju Pika, tu res prijetno.” 

Pikin festival se bo končal v nedeljo, Pika Nogavička pa bo v brezmejni otroški domišljiji s svojimi nagajivimi domislicami živela vse do naslednjega leta, ko bo v Velenju zopet zasedla županski stol.

Tadeja Bizilj