Danes še sproščeno vzdušje v šolskih klopeh, večina šolarjev se je prvega šolskega dne razveselila

Danes se je začelo novo šolsko leto za učence in dijake osnovnih in srednjih šol. Osnovne šole bo v šolskem letu 2019/2020 obiskovalo predvidoma 187.525 učenk in učencev, od tega je šolski prag prestopilo 20.840 prvošolk in prvošolcev. V 27 osnovnih šol s prilagojenim programom in 21 enotah s prilagojenim programom pri osnovnih šolah bo predvidoma vključenih 3.275 otrok. Ekipa Prvega je obiskala Osnovno šolo Jakoba Aljaža Kranj.

Imamo tri prve razrede, k nam se je sicer vpisalo šest učencev manj kot lansko leto, do dveh tednov nazaj smo računali na dva prva razreda, a se je potem vpisal še en učenec in zdaj imamo en razred več. Tega smo sicer veseli, vendar take zadeve povzročajo nemalo težav pri organizaciji pouka, sestavi urnika pa tudi kadrovske težave, je povedal prof. ravnatelj Jože Povšin.

Tudi srednješolci so danes ponovno sedli v šolske klopi – po podatkih ministrstva jih je letos nekaj več kot 73 tisoč, v prvi letnik jih vstopa 20.500, to pa je za 500 dp 700 več kot je bilo lanskoletnih dijakov 1. letnika. Na področju srednjega šolstva v Sloveniji deluje 111 javnih srednješolskih zavodov – to so šolski centri kot celota, srednješolske programe pa izvaja več kot 140 srednjih šol. Vzdušje v srednješolskih klopeh smo preverili na Gimnaziji Kranj.

Za dijake, ki so letos prvič stopili v srednje šole, bodo veljala nova pravila glede pravice z naslova statusa dijaka. Po novem bo imel dijak lahko status toliko let, kot traja program, in nato le 2 dodatni leti za ponavljanje ali prepis. V srednje šole se ponovno uvaja obveščanje staršev polnoletnih otrok o njihovi odsotnosti in uspehu, dijaki bodo lahko po novem letnik končali po izpitih (doslej so to lahko storili le dijaki 4. letnikov), tu pa so tudi novi vzgojni ukrepi: 4 ukori pomenijo izključitev, učitelj pa lahko učenca, ki moti pouk, pozove, da zapusti razred. O sistemskih novostih in o novostih na šoli – letos so začeli z vajeniškim programom elektrikar – smo se pogovarjali z ravnateljem Srednje tehniške šole na Šolskem centru Kranj Aljažem Rogljem.

Danes je, kot smo slišali to dopoldne na Prvem, po šolah še sproščeno vzdušje, najbrž pa bo nekoliko drugače že v prihodnjih dneh. V letošnjem šolskem letu sicer ne bo delovnih sobot, naslednje počitnice pa bodo, za vse tiste, ki se šole niso preveč razveselili, že 28. oktobra.

 

Špela Šebenik, Tadeja Bizilj