Zaposleni na okencih upravne enote Ljubljana na Tobačni ulici so lani novembra stavkali. Pravzaprav ni šlo za čisto pravo stavko – delali so samo do konca uradnih ur. Stavko so zamrznili in z novim vodstvom so se začela pogajanja o pogojih dela. Zaposleni na okencih morajo zaradi povečanega števila strank, kadrovske in prostorske stiske na delovnem mestu ostajati tudi več ur po koncu delovnega časa, saj morajo obravnavati vse stranke, ki jih obiščejo v času uradnih ur. Tudi če te pridejo le nekaj minut pred koncem. Sindikalist Dragan Stankovič pravi, da se nadurno delo odreja vsak dan. "Vsakdo, ki je v popoldanski izmeni ima odrejeno nadurno delo. In to traja ne samo dneve, temveč že mesece. Ob sredah ko so uradne ure do 19-te, se nadurno delo opravlja globoko po 21-ti uri." Nadure so po novem plačane – a so namesto izjema, postale pravilo. Več v prispevku Urške Valjavec.

Sindikati pravijo, da se razmere po skoraj letu dni od prve stavke niso izboljšale

Zaposleni na okencih upravne enote Ljubljana na Tobačni ulici so lani novembra stavkali. Pravzaprav ni šlo za čisto pravo stavko – delali so samo do konca uradnih ur. Stavko so zamrznili in z novim vodstvom so se začela pogajanja o pogojih dela. Zaposleni na okencih morajo zaradi povečanega števila strank, kadrovske in prostorske stiske na delovnem mestu ostajati tudi več ur po koncu delovnega časa, saj morajo obravnavati vse stranke, ki jih obiščejo v času uradnih ur. Tudi če te pridejo le nekaj minut pred koncem. Sindikalist Dragan Stankovič pravi, da se nadurno delo odreja vsak dan.

“Vsakdo, ki je v popoldanski izmeni ima odrejeno nadurno delo. In to traja ne samo dneve, temveč že mesece. Ob sredah ko so uradne ure do 19-te, se nadurno delo opravlja globoko po 21-ti uri.”

Nadure so po novem plačane – a so namesto izjema, postale pravilo. Na okencih Sektorja za upravne notranje zadeve so zaposleni julija skupno opravili 165 ur in 23 min nadurnega dela. Predstavnik vodstva Ernest Mencigar pravi, da je v povprečju posamezni delavec opravil nekaj manj kot 4 nadure na mesec. Oseba, ki je v enem mesecu naredila največ nadur na okencih, je naredila 8 ur nadurnega dela.

“Glede na naše evidence so bile nadure do 21. ure julija opravljene enkrat – šlo je za 3 javne uslužbence. Preko 20. ure pa štirikrat. V avgustu ni bilo zabeleženih nadur do 21. ure.”

Na ministrstvu za javno upravo pravijo, da bo upravna enota kmalu dobila novo vodstvo, ki naj bi uredilo zadeve, poleg tega je pristojni ministre Rudi Medved napovedal selitve v nove prostore.

Kako dolge so čakalne vrste na Tobačni? Stanje lahko preverite tukaj.

 

Urška Valjavec