Nočni obisk

Nočni pogovori z Mojco

Z Mojco Blažej Cirej v živo na telefonski številki 01/475 22 22.

fina
Mojca Blažej Cirej
foto: osebni arhiv

Nočni pogovori so spet pokazali, kako smo različni. V tem je tudi čar našega druženja.

Marjan ni več najmlajši, obvlada pa spletno kupovanje kupončkov. Tako se je naročil na ultrazvočno čiščenje zobnega kamna recimo. Z ženo sta si tudi kupila keramično deko (?!) – ko sem se začudila, je rekel, da je odlična, da ji je primešan tudi kašmir. Da je mehka in topla, tako da lahko spi tudi jeseni pri odprtem oknu.

Marjan iz Ajdovščine je obravnaval narečne besede. »Ondi« recimo Primorci rečejo namesto »tam«.

Ivan je povedal navihano šalo. Možak je vzvratno vozil gor na Lisco. Ko so ga vprašali, zakaj, je povedal, da zato, ker je zgoraj takšna gneča, da tudi avta nimaš kje obrniti. Pa glej ga šmenta, tudi vračal se je vzvratno. Ko so se začudili, je povedal, da je na vrhu le našel prostor, da je lahko obrnil.

Andreji iz Kopra je hči že pred leti prinesla knjigo, kako iz ostankov blaga izdeluješ punčke iz cunj. Že nekaj let jih izdeluje. Ko je punčko končala, jo je posedla na kavč, da jo je mož zjutraj ocenil. Njega zdaj že devet let ni več, punčke pa še vseeno zvečer položi na kavč. Vsako jutro vstane ob 7.30, kot da gre v službo, in gre na kavo s prijateljicami. Mož se je dobro leto pogumno boril proti raku na trebušni slinavki. 50 let sta bila skupaj, močno ga pogreša. Prebrala je tudi svojo pesem Kaj je življenje.