Jesen se je zlato obarvala, ampak tega ponoči ne vidimo. Takrat smo velikokrat sami samcati. Da ne bi bilo tako, vas voditeljica Mojca vabi na klepet o vsem, kar se dogaja okoli nas in v vas.

Noč ima svojo moč, pravijo, in noč na Prvem je zmeraj drugačna. S posebnim vzdušjem in zanimivim poudarkom, ki ga dajejo raznoliki gostje nočnega obiska: športniki, umetniki, popotniki, gospodarstveniki, znanstveniki in drugi. Ljudje različnih poklicev in starosti, ampak zmeraj s svojimi zgodbami, ki se v sproščenem pogovoru razgrinjajo pred poslušalci.

Jesen z zlatimi barvami včasih prinaša samoto.

Saša z gorske kmetije na Štajerskem, 38 let, ima štiri punce, stare od 2–14 let. Stric in teta nista imela otrok, sorodniki so bili za to, da se kmetijo proda, onadva z možem pa sta jo bila pripravljena peljati naprej in sta jo tako podedovala. Vstaja ob 6 h, saj imajo 50 glav živine. Kravice se pasejo zunaj, vse leto so lahko na prostem, če želijo, pa se lahko umaknejo v hlev. Tudi za odbojko hodi navijat in pozna vsaj pol naših srebrnih fantov. Presenetljivo pri vsem skupaj pa je, da je Saša že od osnovne šole zaradi prometne nesreče na vozičku. Pa štirje otroci! In 50 krav! Pravi, da je res veliko dela, si je pa prilagodila kuhinjo in hlev.

Jože iz Prebolda je pri prijateljih praznoval rojstni dan in Fani ga je opozorila, da imam to noč nočno, naj posluša.

Slikar Jože Centa ne slika več, ker mu to sede ne ugaja. Stati pa ne more več, ker ga boli koleno. Zadnjič je nesel čaj, noga mu je klecnila, padel je in z glavo udaril ob podboj vrat. Dobil je 22 šivov. Pa še slušni aparat mu žre živce.

Roman je priporočil knjigo Sladek škorpijonov strup. Zgodba sledi resničnim dogodkom kot blog. 17-letna Brazilka zbežala od posvojiteljev in se preživljala kot prostitutka. piše o drogah, družini, seksualnem podzemlju, o tem, kaj si moški v resnici želijo in kaj narediti, da seks ne postane rutina. pri dvajsetih je spoznala ljubezen svojega življenja in se ustalila.

Majda je povedala šalo. Učiteljica vpraša dijaka: – Ali je res, da zelo rad bereš? – Ja, res je. – A si potem že bral knjigo Na klancu? – Veste kaj, jaz pa berem tam, kjer hočem.

Mojca Blažej Cirej