Ponudba letošnje Noči raziskovalcev je vsekakor bogata in kljub imeu poteka preko celega dne. Na znanstvenem meniju bo praktično vse – od zdrave prehrane do skrivnosti oddaljenih galaksij. V Ljubljani, Ajdovščini in Murski Soboti bo pestro tudi dogajanje na ulicah, od ponudbe pa skorajda poka po šivih tudi v številnih knjižnicah, šolah, fakultetah, na inštitutih in tudi v kakem nakupovalnem središču lahko naletite na manjši ali večji znanstveni festival.
Osnovno sporočilo je, da je znanost ni sama sebi namen, da je nadvse relevantna, čeprav nima čarobne paličice za vse probleme, ki nas danes pestijo. Toda tehtnih odgovorov vendarle ponuja več, kot se običajno zavedamo.

Letos se znanost predstavlja v kar 25 slovenskih mestih

Ponudba letošnje Noči raziskovalcev je vsekakor bogata in kljub imenu poteka ves dan. Na znanstvenem meniju bo tako rekoč vse, od zdrave prehrane do skrivnosti oddaljenih galaksij. V Ljubljani, Ajdovščini in Murski Soboti bo pestro tudi dogajanje na ulicah, od ponudbe pa skorajda poka po šivih tudi v številnih knjižnicah, šolah, fakultetah, na inštitutih in tudi v kakšnem nakupovalnem središču lahko opazite manjši ali večji znanstveni festival. Ker je program tako bogat, bodo za lažjo orientacijo prav prišli urniki dogodkov. Gre za tri različne, a dopolnjujoče se projekte: Noč ima svojo moč, Humanistika, to si ti! in Varni z znanostjo.

Glavno sporočilo je, da znanost ni sama sebi namen, da je nadvse relevantna, čeprav nima čarobne paličice za vse probleme, ki nas danes pestijo. Toda tehtnih odgovorov vendarle ponuja več, kot se običajno zavedamo, predvsem pa ni prav noben bavbav, pravi prof. Jure Derganc z Inštituta za biofiziko.

 “Ljudje znanost povezujejo s kontrolkami, ki so jih imeli v šoli iz kemije, fizike, slovenščine, in to niso za vse lepi spomini. Po drugi strani so v filmih in na televiziji raziskovalci pogosto predstavljeni kot nori znanstveniki, čudaki, ki v svojih laboratorijih raziskujejo čudne stvari. Noč raziskovalcev je zato lepa priložnost, da nas ljudje pridejo obiskat, da pokukajo v naše kabinete in laboratorije in vidijo, kako zakulisje znanosti deluje.”

Nina Slaček