Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Ohranjanje kulturne dediščine Lovarjev

Družina Đurđević je v hrvaškem Bjelovarju vzpostavila romsko hišo, s pomočjo katere ohranjajo kulturno dediščino Romov Lovarjev – Romov, ki so del hrvaške zgodovine že vsaj 600 let.

Priimki, na katere smo naleteli med raziskovanjem, so enaki tem ki jih imamo danes. V najstarejših zapisih smo omenjeni ne kot Romi, temveč kot Egipčani. Iz tega sledi, da smo Lovarji avtohtoni Romi pri nas. Goran Đurđević, Romska kuča, Bjelovar

V luči nedavnih dogodkov, tako izredne občinske seje na temo varnostnih razmer v Kočevju, kot tudi mirnega, glasbenega shoda proti nasilju, smo se pogovarjali s kočevskim podjetnikom Borisom Zupancem. Žalosti ga, ker se na podlagi nasilnih dejanj nekaterih posameznikov v Kočevju, enači vse Rome.

Pravijo, nimamo iste pravice, seveda nimamo. Kaznovat bi morali tiste, ki naredijo krivico in proti njim strogo ukrepat. Zato mečejo Rome vse v en koš. Ni res, tudi dobri Romi so in delovni. Kako zdaj eni mulci mladoletni po Kočevju razgrajajo, vlamljajo ne vem še kaj delajo. Zakaj ne ukrepajo, zakaj?

Tako kot vsak prvi ponedeljek v mesecu izbiramo domačo in tujo skladbo minulega meseca. Na domačem delu boste lahko izbirali med skladbama LJUBLJENA, prekmurske skupine Del Tuha in skladbo BALKAN DU BRAZIL, skupine mladih glasbenikov združenih pod imenom Balkan Boys. Na tujem pa med skladbama TIE, italijanske etno skupine Mascarimiri in KÁNÁK DIKHÁV VOJ KHÉLÉL, madžarske skupine Parno Graszt.

Enisa Brizani