Kot je znano je švedsko trgovsko pohištveno podjetje Ikea, po nekaj letih zapletov, od Ministrstva za okolje in prostor, vendarle pridobilo gradbeno dovoljenje za postavitev njihove, po celem svetu znane modre stavbe, ki se bo nahajala v BTC-ju v Ljubljani. Manj znano pa je, da je bilo širše območje, na katerem bo trgovski objekt stal, sprva načrtovano za vzpostavitev t.i. zelene osi z mestom. Več v prispevku Martina Černe.

Območje, na katerem bo stala Ikea, je bilo leta 2008 v urbanističnem načrtu predvideno za vzpostavitev t. i. zelene osi z mestom

V Sloveniji bomo končno dobili dolgo pričakovano švedsko trgovino s pohištvom Ikeo. Družba Ikea SEE je po nekaj letih zapletov od Ministrstva za okolje in prostor pridobila gradbeno dovoljenje. Prepoznavna modra stavba se bo razprostirala na 30 tisoč kvadratnih metrih v BTC-ju v Ljubljani. Javnosti pa je manj znano, da je bilo širše območje, na katerem bo stal trgovski objekt, sprva načrtovano za vzpostavitev t. i. zelene osi z mestom.

Osrednji centralni park, velike zelene površine, prometna ureditev, ki daje prednost kolesarjem in pešcem, tramvaj in povezanost zdaj degradiranega območja z mestom. Kot je za spletni portal Outsider zapisal arhitekt in publicist Matevž Granda, je bilo vse to predvideno v izjemnem urbanističnem načrtu priznanih švicarskih arhitektov, ki je zmagal na natečaju leta 2008, financiranem tudi z javnim denarjem.

»To območje ima dobro vizijo, pri napovedani gradnji Ikee pa me moti in skrbi to, da ta vizija ni upoštevana.«

Kot piše v poročilu ocenjevalne komisije natečaja, je bila predvidena celovita urbana, ekonomska, ekološka in socialna preobrazba območja, kar pa se v minulem desetletju ni zgodilo. Mag. Miran Gajšek, vodja oddelka za urejanje prostora Mestne občine Ljubljana.

»To je dobro postavljena Ikea, to bo urbana Ikea, ne kar nekje na polju.«

Tita Mayer