Aktualno

Namesto zelene osi Ikea

Območje, na katerem bo stala Ikea, je bilo leta 2008 v urbanističnem načrtu predvideno za vzpostavitev t. i. zelene osi z mestom

ikea-1376853_1920
foto: mastrminda

V Sloveniji bomo končno dobili dolgo pričakovano švedsko trgovino s pohištvom Ikeo. Družba Ikea SEE je po nekaj letih zapletov od Ministrstva za okolje in prostor pridobila gradbeno dovoljenje. Prepoznavna modra stavba se bo razprostirala na 30 tisoč kvadratnih metrih v BTC-ju v Ljubljani. Javnosti pa je manj znano, da je bilo širše območje, na katerem bo stal trgovski objekt, sprva načrtovano za vzpostavitev t. i. zelene osi z mestom.

Osrednji centralni park, velike zelene površine, prometna ureditev, ki daje prednost kolesarjem in pešcem, tramvaj in povezanost zdaj degradiranega območja z mestom. Kot je za spletni portal Outsider zapisal arhitekt in publicist Matevž Granda, je bilo vse to predvideno v izjemnem urbanističnem načrtu priznanih švicarskih arhitektov, ki je zmagal na natečaju leta 2008, financiranem tudi z javnim denarjem.

»To območje ima dobro vizijo, pri napovedani gradnji Ikee pa me moti in skrbi to, da ta vizija ni upoštevana.«

Kot piše v poročilu ocenjevalne komisije natečaja, je bila predvidena celovita urbana, ekonomska, ekološka in socialna preobrazba območja, kar pa se v minulem desetletju ni zgodilo. Mag. Miran Gajšek, vodja oddelka za urejanje prostora Mestne občine Ljubljana.

»To je dobro postavljena Ikea, to bo urbana Ikea, ne kar nekje na polju.«