Sončno in za ta čas zelo toplo vreme, ki nas je spremljalo v zadnjih dneh, se je poslovilo s prehodom izrazite hladne fronte. V povprečju se je marsikje ohladilo za več kot deset stopinj Celzija. Če smo se že poslovili od poletja, bomo še videli, je pa že znano, da je za nami eno najtoplejših poletij. Marko Korošec, ljubiteljski meteorolog poudarja, da je po podatkih ARSa za nami drugo najtoplejše poletje po letu 1961. V teh dneh se sicer nahaja na Ferskih otokih. Gre za skupino otokov v Severnem Atlantskem oceanu med Škotsko in Islandijo. Vreme je izredno spremenljivo in vremenska napoved po besedah Korošca nima večjega pomena. Z njim se je pogovarjal Marko Rozman.

Pogovor o letošnjem poletju z lovcem na tornade in ljubiteljskim meteorologom

Sončno in za ta čas zelo toplo vreme, ki nas je spremljalo v zadnjih dneh, se je poslovilo s prehodom izrazite hladne fronte. V povprečju se je marsikje ohladilo za več kot deset stopinj Celzija. Ali smo se že poslovili od poletja, bomo še videli, je pa že znano, da je za nami eno najtoplejših poletij. Marko Korošec, ljubiteljski meteorolog, poudarja, da je po podatkih Arsa za nami drugo najtoplejše poletje po letu 1961.

Za nami je spet zelo nevihtno leto. Najbolj mi je ostal v spominu dogodek na začetku junija, ko je v bližini Črnomlja v Starem trgu ob Kolpi padala toča s 14 centimetri premera. Napovedane in pričakovane so bile nevihte z debelo točo, vendar ne v velikosti grenivke. Sam sem vse videl tudi na lastne oči.

 

Za Markom Korošcem je že kar nekaj sezon lova za tornadi po Združenih državah Amerike. Poleg razburljivih doživetij v družbi znanstvenikov preučujejo značilnosti tornada in s tem iščejo načine, kako preprečiti ali vsaj omiliti njihovo uničujoče divjanje. Tudi za dopust si izbere lokacije, kjer v večini prevladujejo ekstremni vremenski pojavi. Te dni je tako na Ferskem otočju. Gre za skupino otokov v Severnem Atlantskem oceanu med Škotsko in Islandijo. Vreme je izredno spremenljivo in vremenska napoved po besedah Korošca nima večjega pomena.

Gre za lepo pokrajino, brez rastja, ki je izredno izpostavljena močnim vetrovom in padavinam. Na tem otočju je dežuje od 250 do 300 dni na leto. Pred dvema dnevoma je otok zadel zelo globok ciklon z orkanskimi vetrovi. Sam sem na enem prelazu med otokoma doživel sunek vetra z močjo 250 kilometrov na uro. V primerjavi z burjo v Sloveniji so to res ekstremne razmere. Domačini na Ferskem otočju pa so takšnih ciklonov vajeni.

Marko Rozman