Petminutni spominski koledar o ljudeh, ki so se rodili tistega dne oz. o dogodkih, ki so povezani s tem datumom.

Janž Znojilšek, Veno Pilon, Josephine Tratnik, Hinko Košak

Leta 1568 se je v Ljubljani rodil učitelj in pridigar JANŽ ZNOJILŠEK. Bil je učenec Adama Bohoriča. Študij je nadaljeval v Wittembergu, v katerega je leta 1583 prišel z Jurijem Dalmatinom, da bi kot pomožni korektor pomagal pri tiskanju slovenske biblije. Pozneje se je vrnil v Ljubljano; tam je bil učitelj in pridigar. Leta 1595 je v pesmarici izdal dve pesmi in »Katekizem doktorja Martina Lutra z razlago«. V primeri z drugimi protestantskimi verzifikatorji je bil Janž Znojilšek precej spreten, njegovi pesmi pa kažeta tudi   precejšnjo sproščenost. Preseneča njegova jezikovna čistost, čeprav je bil po večini  zvest ljudskemu govoru.

—–

Na današnji dan leta 1896 se je v Ajdovščini rodil slikar in grafik VENO PILON. Med prvo svetovno vojno je bil v ruskem ujetništvu. Tam so nastali njegove prve risbe in gvaši. Pozneje je študiral na akademiji v Pragi, Firencah ter v Muzeju umetne obrti na Dunaju. Leta 1922 se je vrnil v Ajdovščino in v njej  prebil svoja najplodnejša ustvarjalna leta. Leta 1930 se je preselil v Pariz in po drugi svetovni vojni postal neuradni slovenski kulturni ataše; to vlogo je imel vse do vrnitve v rojstno Ajdovščino leta 1967. Veno Pilon je bil eden najpomembnejših predstavnikov slovenskega ekspresionizma in nove stvarnosti. Kljub študiju pa je ostal samouk. Trudil se je za čim bolj realistično odslikavo vidnega sveta, hkrati pa njegova dela učinkujejo z izredno psihično močjo. Veno Pilon je 1970. leta dobil Prešernovo nagrado.

—–

Na današnji dan leta 1900 se je v Ljubljani rodila društvena delavka JOSEPHINE  TRATNIK. Šestnajstletna se je izselila v Združene države Amerike in se kmalu včlanila v Slovensko narodno podporno jednoto, bila več let  predsednica društva Napredne Slovenke, sodelovala pri ustanavljanju Slovenskega doma za ostarele v Clevelandu ter bila tajnica organizacije Progresivne Slovenke Amerike. Josephine Tratnik je med drugo svetovno vojno usklajevala nabiralne akcije v Združenih državah ter skrbela za pošiljanje gmotnih sredstev Slovencem v domovini.

—–

Gledališki  in  radijski  režiser ter pedagog  HINKO  KOŠAK   je študiral na Dunaju in v Berlinu, leta 1970 pa je diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Med drugo svetovno vojno je bil interniran v Italiji, od tam pobegnil in bil do osvoboditve  borec  v  partizanskih  odredih –  od  bombaša  do  divizijskega  kulturno-prosvetnega referenta. V letih po vojni je režiral glavnino repertoarja v Ptujskem gledališču, bil operni režiser in predavatelj na srednji dramski šoli v Sarajevu ter umetniški vodja v Pulju, režiral pa je tudi na Jesenicah, v Postojni in Kopru.

Od leta 1957 je bil režiser na Radiu Ljubljana; posebej se je zavzemal za priredbe gledaliških del klasičnega in modernega repertoarja ter proznih besedil. Sicer pa sodi v pionirsko generacijo radijskih ustvarjalcev, ki je slovensko radijsko igro dvignila na evropsko raven. Hinko Košak se je rodil na današnji dan leta 1916 v Novem Sadu.

—–

Sopranistka  REZIKA  KORITNIK  je pravo lepoto slovenske ljudske pesmi spoznala v tedaj najboljšem mladinskem pevskem zboru Trboveljski slavček, v katerem je prepevala vse od leta 1932 do začetka druge svetovne vojne. Ob študiju na konservatoriju je pela še v komornem zboru Radia Ljubljana, z Vaškim kvintetom in ob harmonikarju Avgustu Stanku. Za prvi slovenski mladinski film »Kekec« je leta 1951 posnela Mojčino pesem. Vrsto let je bila  urednica mladinskega glasbenega programa na Radiu Ljubljana in korepetitorka njegovega mladinskega pevskega zbora. Rodila se je na današnji dan pred sto leti v Trbovljah.

Pavle Jakopič