Skrbite za svojo spalno higieno? In kaj pravzaprav to pomeni? Še vedno ni dokončnega odgovora na vprašanje »Zakaj ljudje sploh spimo«? Smo pa vse bližje pojasnilu, pravi nevrolog prof. dr. Claudio Bassetti z Univerze v Bernu in doda, da ima seveda spanje več funkcij in da je velika težava to, da ljudje spimo vedno manj. Ali je spanje torej lahko zdravilo, ki preprečuje možganske motnje ali spreminja njihov potek? Kaj se dogaja z našimi možgani, ko so hkrati budni in spijo? O tem v četrtek ob 7.35 na Prvem v redni tedenski jutranji oddaji Možgani na dlani. Pripravlja jo Mojca Delač.

Pogovor s švicarskim nevrologom prof. Claudiem Bassettijem

Skrbite za svojo spalno higieno? In kaj pravzaprav to pomeni? Še vedno ni dokončnega odgovora na vprašanje Zakaj ljudje sploh spimo? Smo pa vse bliže pojasnilu, pravi nevrolog prof. dr. Claudio Bassetti iz Univerze v Bernu in doda, da ima seveda spanje več funkcij ter da je velika težava to, da ljudje spimo vse manj. Ali je spanje torej lahko zdravilo, ki preprečuje možganske motnje ali spreminja njihov potek? Kaj se dogaja z našimi možgani, ko so hkrati budni in spijo?

Na vprašanje Zakaj ljudje sploh spimo? še nimajo enovitega odgovora.

Menim, da spimo zaradi različih razlogov. Spanje je stanje, ki si ga lahko tudi izbereš. Ni torej tako, da spimo samo takrat, ko to potrebujemo. Spanje lahko izraža tudi prosti čas, dolgočasje in tako naprej. Imam pa vtis, da smo vse bližje ideji, da če spanje potrebujemo, ga potrebujemo za različne stvari.

Vse bolj nas mora skrbeti pomanjkanje spanja, pravi naš sogovornik.

Vse več ljudi spi vse manj, kar ni zdravo, saj vpliva na naše delovanje. Dolgoročno zmanjšanje spanja ni dobro za telo in možgane, zato moramo biti pri tem previdni.

Še eno vznemirljivo področje preučevanja pa je, ko se spanje in budnost srečata.

Veliko stvari vidimo črno-belo, to je človeško. Enako velja za spanje in budnost. Tako morda mislimo, da če spimo, so celotni možgani v tem stanju, in če smo budni, so v celoti budni. Vendar pa je v zadnjih desetih, dvajsetih letih postalo jasno, da se spanje in budnost vzajemno ne izključujeta. Lahko se zgodi, da je polovica možganov budna, polovica pa jih spi. Vprašanje pa je, katero stanje prevlada.

 

 

 

Mojca Delač