Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka, poleg tega mu dojenje daje tudi občutek bližine, varnosti in ugodja, poskrbi za vzpostavitev odnosa med otrokom in mamo. Dojenje je torej temeljni del našega življenja, ki pa je – sploh, če mama doji v javnosti – mnogokrat še vedno tabu. Prav tako na začudene poglede naletijo mame, ki se odločijo, da bodo svojega otroka dojile še po dopolnjenem prvem letu starosti. Temu se je v knjigi z naslovom Dojenje po prvem letu – vodnik, ki prisluhne otrokovemu in maminemu ritmu odstavljanja podrobneje posvetila zakonska in družinska terapevtka Aleksandra Klopčič. V oddaji Med štirimi stenami jo gosti Andreja Gradišar.

Pogovor z zakonsko in družinsko terapevtko Aleksandro Klopčič

Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka, poleg tega mu dojenje daje tudi občutek bližine, varnosti in ugodja. Čeprav gre za tako zelo osnoven, pogost in pomemben del našega življenja, je dojenje – sploh v javnosti – velikokrat še vedno tabu.

“Zgodba o nedojenju je zakoreninjena v našo družbo. Tabu vzpostavlja tudi družbena drža, da dojenček, s katerim se igrajo otroci, zraven dobi stekleničko. To je ena taka majhna stvar, a v našo percepcijo vpisuje prepričanje, da dojenček potrebuje stekleničko. Tu pa je tudi seksualizacija ženskih prsi. Vse, česar se prsi dotaknejo, je takoj avtomatsko seksualno,” opaža zakonska in družinska terapevtka ter mama Aleksandra Klopčič.

Začudeni pogledi pogosto letijo tudi na mame, ki se odločijo, da bodo svojega otroka dojile še po dopolnjenem prvem letu starosti. A to ima veliko pozitivnih vplivov na otroka, pojasnjuje sogovornica:

“Mleko je odličen vir vitaminov in mineralov za otroka. Sladkorji v materinem mleku delujejo protibakterijsko, ne povzročajo zobne gnilobe, kot je uveljavljeno prepričanje. Materino mleko je super živilo in čudežni napoj. Tudi po otrokovem prvem letu.”

Andreja Gradišar