Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki odražajo slovensko glasbeno narodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

Najbolj burna, tragična in krvava je bila prva polovica 20. stoletja. Mnogo vojaških pesmi s tega področja polni ljudsko zakladnico.

Kultura Zgornjega Posočja je zgovorno pričevanje vsega tistega, kar v srcih ljudi in nedrjih narave ostane po vojnah. Zelena Soška dolina slovi daleč naokoli po svoji lepoti. Stisnjena med visoke vrhove gora je od vekomaj dajala zavetje prijaznim ljudem. Skozi stoletja so se tod mešala ljudstva in silila čez gorske prelaze v dolino. Prepih zgodovine je bil tak, da je Posočje večkrat postavilo v središče slovenskega, evropskega in svetovnega dogajanja. Tod so se potikale in bojevale mnoge vojske z znamenitimi vojskovodji, tod so potovali kralji in cesarji, predsedniki in politiki. Najbolj burna, tragična in krvava pa je bila prva polovica 20. stoletja. Mnogo vojaških pesmi s tega področja polni ljudsko zakladnico. Vsem, ki so trpeli, hrepeneli in umirali, vsem vojakom in prebivalcem Zgornjega Posočja, ki so doživljali strahote vojn, vsem, ki nosijo težko dediščino svojih prednikov, pa je zdaj v spomin in opomin urejena Pot miru za katero skrbi enako imenovana Fundacija s sedežem v Kobaridu. Po tej poti stopamo s Tadejem Korenom, spremljajo pa nas narečne spominske pripovedi in pomenljive vojaške ljudske pesmi.

Simona Moličnik