Oktober je evropski mesec kibernetske varnosti, ki ga organizirata Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA) in Evropska komisija. Slovenija bo tudi letos v vseevropski iniciativi sodelovala s programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Spletne uporabnike bodo ves mesec opozarjali na osnovne varnostne ukrepe. Več v prispevku Urške Henigman.

Začenja se Evropski mesec kibernetske varnosti

Oktober je Evropski mesec kibernetske varnosti, ki ga organizirata Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA) in Evropska komisija. Slovenija bo tudi letos v vseevropski iniciativi sodelovala s programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Spletne uporabnike bodo ves mesec opozarjali na osnovne varnostne ukrepe.

Kibernetska varnost je navada, ki jo pridobimo v mladosti in nas spremlja vse življenje. Močna gesla, preverjanje v dveh korakih, redne posodobitve in varnostne kopije so osnove kibernetske higiene. Uporabnice in uporabniki pa morajo prepoznati tudi znake spletnih goljufij, saj zgolj tehnični ukrepi ne zagotavljajo varne rabe sodobnih tehnologij. SI-CERT je v poročilu za lani zapisal, da je obravnaval 2 431 incidentov, od tega kar 1 372 primerov goljufij, največ do sedaj.

Zagotovo pa ne sme biti kibernetska varnost le odgovornost uporabnic in uporabnikov, pomembni so tudi ukrepi države. Sicer pa za reševanje problema kibernetskega kriminala in drugih težav, ki jih imamo z internetom, kot je varovanje zasebnosti in osebnih podatkov, potrebujemo, lahko bi rekli, globalno kibernetsko higieno. Vodja Si-Certa Gorazd Božič:

Potrebujemo nek globalni dogovor, neko globalno konvencijo, da se bomo vsi držali istih pravil.

 

Urška Henigman