Klasika – neprivlačna glasbena zvrst za nepoučene, za klasično šolane glasbenike pa nekaj najlepšega. Z mladimi pianisti, ki prisegajo na klasično glasbo in jih lahko slišimo na albumu Zlati pianisti, o njihovi glasbeni poti!

Odlični mladi pianisti o svoji glasbeni poti in ljubezni do klasične glasbe

Klasika – neprivlačna glasbena zvrst za nepoučene, za klasično šolane glasbenike pa nekaj najlepšega … V Gymnasiumu ponavadi ne vrtimo klasične glasbe, a tokrat je bilo drugače.  Družbo so nam delali prav posebni gosti, tisti, ki živijo za glasbo. To so bili zlati pianisti oz. najboljši pianisti s tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov Temsig, ki je na sporedu vsaka tri leta, naši gostje pa so bili nekateri izmed najboljših pianistov zadnjih dveh tekmovanj: Vid Ibic in Urban Stanič, pred tremi leti pa sta bila med najboljšimi Robin Vodeb in Nace Slak. Posebnost tekmovanja je, da najboljši posnamejo tudi album Zlati pianisti in tako dobijo priložnost za izkušnjo, ki je drugačna od nastopanja v živo. Mladi imajo sicer koncertiranje radi, vez, ki nastane med glasbenikom in občinstvom, pa je neprecenjiva, pravi Urban Stanič:

“Na odru sam najbolje začutiš glasbo. Verjetno tudi zato, kot je povedal Nace, ker si v drugačnem stanju, bolj občutljivem za vse. Tudi ta moment je zraven, da se zavedaš, da je ta izvedba edina – ne da mora biti najboljša in popoldna, temveč to, da je edina. Samo to imaš – drugič, ko boš igral, bo drugače. Bodo drugi ljudje, druga dvorana, drug trenutek, tudi sam boš drugačen. To je ena od stvari, ki me pri glasbi, najbojl pritegne: da si na odru in se zgodi ta povezava, to predajanje nečesa občinstvu. Nekaj seveda tudi ti dobiš od občinstva, ampak najraje imam to, da gre glasba skozi mene do vseh, ki me poslušajo.”

Prisluhnite zanimivemu pogovoru s še bolj zanimivimi in razmišljujočimi gosti, ki prisegajo na klasično glasbo. Z nami so bili študenti Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani (Robin Vodeb, Nace Slak, Urban Stanič) in gimnazijec, ki poleg splošne in umetniške koprske gimnazije obiskuje še Akademijo za glasbo in ustvarjalne umetnosti v Gradcu (Vid Ibic).

Špela Šebenik