Eppur Si Muove

Hongkong drsi v vse večje nasilje

18 tednov trajajoči protesti in odzivi oblasti na čelu z voditeljico Carrie Lam se vse hitreje spuščajo po spirali, ki Hongkong oddaljuje od možnega dogovora o rešitvi razmer

hongkong
Protesters sit with signs on their back as they block the main street to the financial Central district outside of the government headquarters building in Hong Kong, October 1, 2014. Thousands of pro-democracy protesters thronged the streets of Hong Kong on Wednesday, ratcheting up pressure on the pro-Beijing government that has called the action illegal, with both sides marking uneasy National Day celebrations. REUTERS/Carlos Barria (CHINA – Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
foto: Reuters

Večina protestnikov v Hongkongu še vedno protestira mirno, s petjem pesmi, na primer Les Miserables, in glasbenimi ikonami, kot je Denise Ho, manjši delež protestnikov pa proti policistom meče molotovke in zidake ter uničuje infrastrukturo po mestu. Hongkongška policija ocenjuje, da ne more več zagotavljati reda in varnosti, zato je v preteklih dneh začela proti protestnikom poleg gumijastih nabojev izstreljevati tudi prave naboje. Vlada pa je medtem začela uvajati ukrepe iz svežnja zakonov, ki med drugim omogoča uvedbo izrednih razmer. To bi Pekingu omogočilo vojaško posredovanje v Hongkongu.